Λαχανοντολμάδες με σάλτσα ντομάτας

Σιγοβράζετε για περίπου 30 λεπτά

Συστατικά

  • 1 μέτριο λάχανο (κραμπί)
  • 3 κολοκυθάκια
  • 4 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 6-7 μανιτάρια
  • 1/3 φλ. ρύζι γλασέ
  • 1 φλ. ρύζι παρμπόιλ
  • 1 δέσμη άνηθο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. χυμό λεμονιού
  • κύμινο
  • κανέλα
  • δυόσμος ξερός
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 φλ. χυμό ντομάτας
  • 1 φλ. ψιλοκομμένες ντομάτες από κονσέρβα
  • 2 φλ. νερό
  • δυόσμο ξερό
  • κύμινο
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Βήματα

  • Αφαιρείτε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και το ρίχνετε σε ζεστό νερό. Βράζετε για 10-15 λεπτά να μαλακώσουν τα φύλλα.
  • Κόβετε όλα τα λαχανικά σε μικρούς κύβους. Ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζετε όλα τα λαχανικά, περίπου για 3 λεπτά.
  • Ακολούθως, προσθέτετε  τα δυο είδη ρυζιού και ανακατεύετε.
  • Στη συνέχεια, ρίχνετε περίπου 2½ ποτήρια νερό, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι.
  • Τελευταία, βάζετε το μαϊντανό και το χυμό λεμονιού.
  • Αφήνετε το μίγμα να τραβήξει.
  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
  •  Ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας.

Παίρνετε ένα φύλλο από το λάχανο και το απλώνετε σε ένα πιάτο. Μετά, βάζετε στο κέντρο του  φύλλου 1-2  κουταλιές  από τη γέμιση.

Το τυλίγετε μια φορά για να καλυφθεί η γέμιση, βάζετε τις άκριες προς τα μέσα και συνεχίζετε το τύλιγμα. Βάζετε στον πάτο μιας μέτριας κατσαρόλας λίγα φύλλα από το λάχανο και απλώνετε τους λαχανοντολμάδες.

Ρίχνετε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας.

  • Σκεπάζετε με ένα πιάτο, ώστε να κρατηθούν σταθεροί οι λαχανοντολμάδες και σιγοβράζετε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.

ΣΧΟΛΙΑ