Λαχανοντολμάδες με πλούσια γεύση

Από τα πιο αγαπημένα φαγητά

Υλικά

  • Μισό κιλό κιμά (ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο)
  • 1 λάχανο, μέτριο
  • 150 γρ. ρύζι
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2-3 κ.σ. αλεύρι
  • 4 κ.σ. βούτυρο
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πρώτα απ’ όλα, βάζουμε σε ένα μπολ τον κιμά.
  • Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ζυμώνουμε καλά, μέχρι γίνουν μία ενιαία μάζα.
  • Στην συνέχεια, προσθέτουμε λίγο νερό και ζυμώνουμε.
  • Αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να σχηματίζεται μία τρύπα κωνική προς το μέρος της καρδιάς του λάχανου.

Βάζουμε νερό στη φωτιά και όταν πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα το λάχανο και το αφήνουμε να πάρει 1 με 2 βράσεις.

Έπειτα, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όταν κρυώσει, βγάζουμε ένα-ένα τα φύλλα από τα οποία αφαιρούμε τα σκληρά μέρη και τα κόβουμε μισά. (φυλάμε τα σκληρά μέρη για αργότερα).

  • Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο, του βάζουμε μέσα από λίγη γέμιση και το τυλίγουμε.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  • Μετά, βάζουμε σε μία κατσαρόλα το μισό βούτυρο να κάψει.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και στρώνουμε στον πάτο τα σκληρά μέρη από το λάχανο που είχαμε κρατήσει.

Τοποθετούμε τους ντολμάδες στη σειρά τον ένα δίπλα στον άλλο, συνεχίζοντας κατά τον ίδιο τρόπο και στην από πάνω στρώση.

  • Σκεπάζουμε τους ντολμάδες με νερό και εν συνεχεία, βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ώστε να τους πιέζει και να βρίσκονται πάντα κατά το βράσιμο μέσα στο ζωμό τους.
  • Στην συνέχεια, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  • Όταν πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν προσέχοντας συνέχεια να υπάρχει αρκετό ζουμί (εάν δεν έχουμε αρκετό ζουμί τότε πρέπει να προσθέσουμε γιατί θα χρειαστεί για να φτιάξουμε τη σάλτσα).

Όταν οι ντολμάδες ψηθούν, τους αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε το ζουμί τους μέσα σε μία μικρή κατσαρόλα (διατηρείται ζεστό σε πολλή χαμηλή φωτιά).

Έπειτα, βάζουμε σε ένα άλλο κατσαρολάκι στη φωτιά με το υπόλοιπο βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι μέσα στο βούτυρο.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο ζουμί από τους ντολμάδες, τόσο όσο χρειάζεται για να παρασκευάσουμε τη σάλτσα αρκετά πηκτή.

  • Προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας συνεχώς
  • Μετά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο αλάτι.
  • Τέλος, περιχύνουμε τη σάλτσα πάνω από τους ντολμάδες.

 

ΣΧΟΛΙΑ