Κοτόπιτα με πράσα και πρόβειο βούτυρο

Ηπειρώτικη συνταγή

Υλικά

  • 5 έτοιμα χωριάτικα φύλλα για πίτα
  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο, βρασμένο
  • 400 ml ζωμός κότας
  • 800 γρ. πράσα (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
  • 1 μάτσο φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος), σε ροδέλες
  • 80 γρ. ρύζι για γεμιστά
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 150-200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 130 γρ. βούτυρο πρόβειο (σε συμπαγή, ορθογώνια πλάκα, όπως το αγελαδινό, ή σε ημίρρευστη, σε βαζάκι)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Ξεψαχνίζουμε το βρασμένο κοτόπουλο και το κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.
  • Λιώνουμε 50 γρ. από το πρόβειο βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, για σχεδόν 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και τόσο ζωμό όσο χρειάζεται για να καλύψει τα υλικά (τα 400 ml είναι αρκετά, αλλιώς συμπληρώνουμε με λίγο καυτό ζωμό ακόμη ή με νερό).

Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 15 λεπτά, μέχρι να σωθούν τα περισσότερα υγρά.

Αποσύρουμε, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τη φέτα και τον άνηθο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Πίτα:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Λιώνουμε το υπόλοιπο πρόβειο βούτυρο και αλείφουμε τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού 32 εκ.
  • Στρώνουμε στο ταψί 3 χωριάτικα φύλλα, βουτυρωμένα ένα ένα, και απλώνουμε πάνω τους τη γέμιση ομοιόμορφα.
  • Την καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα, βουτυρωμένα και αυτά.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα για να κλείσουμε τη γέμιση, χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για 55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

Τη σερβίρουμε ζεστή ή χλιαρή, όχι καυτή.

ΣΧΟΛΙΑ