Κορμός λευκής σοκολάτας με ξερά σύκα

Διατηρείται στο ψυγείο

Υλικά

Για το μπισκότο

  • 100γρ. αλεύρι
  • 100γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100γρ. ζάχαρη
  • 100γρ. καρύδια, τριμμένα

Για τον κορμό

  • 320γρ. σοκολάτα κουβερτούρα λευκή
  • 120γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 σπόρους κάρδαμο, σπασμένους
  • 150γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 75γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150γρ. σύκα ξερά, κομμένα στα 4
  • 100γρ. καρύδια χοντροσπαμένα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC, στον αέρα. Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το μπισκότο και με τα δάχτυλα ανακατεύετε εώς ότου γίνουν μια ενιαία, σφιχτή μάζα.

Στρώνετε ένα μικρό ταψί με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και θρυμματίζετε επάνω τη ζύμη του μπισκότου, απλώνοντας την σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνετε στο φούρνο για 20-22 λεπτά, βγάζετε το ταψί από το φούρνο και αφήνετε το μπισκότο να κρυώσει.

Για τον κορμό: Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί, μαζί με την κρέμα γάλακτος και το κάρδαμο. Παράλληλα, χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτε το μίγμα της σοκολάτας στο μίγμα του βουτύρου και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτετε τα σύκα, τα καρύδια και το μπισκότο το οποίο έχετε σπάσει σε μικρά και μεγάλα κομμάτια. Ανακατεύετε καλά να καλυφθούν όλα τα υλικά από τη σοκολάτα.

Σε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ βάζετε ένα κομμάτι λαδόκολλα και αδειάζετε μέσα το μίγμα του κορμού. Καλύπτετε την επιφάνειά του με τα κομμάτια της λαδόκολλας που προεξέχουν και βάζετε στο ψυγείο για 4-6 ώρες να παγώσει και να σταθεροποιηθεί. Εάν θέλετε να παγώσει πιο γρήγορα, το βάζετε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες.

Αφού παγώσει ο κορμός, ξεφορμάρετε σε πιατέλα, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και σερβίρετε. Ο κορμός διατηρείται στο ψυγείο.

ΣΧΟΛΙΑ