Καλαμποκόψωμο

Σπιτικό και εύκολο

Υλικά συνταγής

Πρώτος τρόπος: Mε Μπέικιν πάουντερ

  • 1 κούπα καλαμποκάλευρο
  • 1 κούπα αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.γλ.  Μπέικιν πάουντερ
  • Μισό κ.γλ. αλάτι
  • 1 κούπα γάλα
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κούπα καλαμπόκι κονσέρβας, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο

Δεύτερος τρόπος:  Με μαγιά

  • 1 μισή κούπα καλαμποκάλευρο
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 μισή κούπα αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.σ. μαγιά
  • 1 μισή κ.γλ. αλάτι
  • Μισή κούπα γάλα
  • Μισή κούπα νερό
  • 1 αυγό
  • 80 γρ. περίπου ελαιόλαδο
  • 1 κούπα καλαμπόκι κονσέρβας, στραγγισμένο και ψιλοκομμένο

Εκτέλεση συνταγής

  • Όποιον τρόπο κι αν διαλέξετε, τα πρώτα βήματα είναι ίδια. Δηλαδή ανακατεύουμε όλα μαζί τα στερεά υλικά, εκτός από το καλαμπόκι, στο μπολ του μίξερ.
  • Έπειτα, προσθέτουμε τα υγρά υλικά και τα χτυπάμε όλα μαζί για 1 λεπτό.
  • Στην συνέχεια ρίχνουμε και ανακατεύουμε το καλαμπόκι.
  • Αδειάζουμε και στρώνουμε το μίγμα σε μια πολύ καλά βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα (22x10x7 εκατοστά).

Σε αυτό το σημείο, η συνταγή διαφοροποιείται ανάλογα με το τι υλικά χρησιμοποιούμε:

  • Αν φτιάχνουμε το καλαμποκόψωμο με μπέικιν πάουντερ, τότε ψήνουμε το ψωμί αμέσως σε φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου και για 20 με 25 λεπτά, ώσπου να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Αν φτιάχνουμε το καλαμποκόψωμο με τη μαγιά, τότε σκεπάζουμε τη ζύμη του ψωμιού μας με μια πλαστική μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο.  Μετά, το ψήνουμε στους 210 βαθμούς Κελσίου για 30 με 35 λεπτά, ώσπου να πάρει καστανό γλυκό χρώμα η επιφάνεια.

Τέλος, και στις δύο περιπτώσεις, μόλις ψηθεί το ψωμάκι μας, το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά.

ΣΧΟΛΙΑ