Ηπειρώτικη πλατσίντα

Ψήνουµε για 30΄-40΄, ώσπου να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώµα

Υλικά για 1 µεγάλο ταψί κουζίνας

  • 6 κούπες γεµάτες αλεύρι
  • 4 κούπες νερό
  • 1 κύβο µαγιά µπίρας νωπή (50 γρ.)
  • 500 γρ. φέτα θρυµµατισµένη ή ξινή µυζήθρα
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος, λιωµένο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι

Εκτέλεση

  • Βάζουµε σε µεγάλη βαθιά κατσαρόλα το νερό να χλιάνει σε µέτρια φωτιά.
  • Παίρνουµε λίγο από το χλιαρό νερό και το βάζουµε σε ένα µπολ µε τη µαγιά και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουµε να λιώσουν η ζάχαρη και η µαγιά.
  • Ρίχνουµε στην κατσαρόλα µε το χλιαρό νερό το αλάτι, το αλεύρι και τη διαλυµένη µαγιά και ανακατεύουµε µε το χέρι ή µε αυγοδάρτη ώσπου να δηµιουργηθεί ένας πηχτός χυλός, λείος και χωρίς σβόλους. Αν ο χυλός βγει αραιός, προσθέτουµε λίγο αλεύρι. Αν βγει πολύ πηχτός, προσθέτουµε λίγο ακόµα χλιαρό νερό.
  • Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και την αφήνουµε σε µέρος ζεστό για περίπου 1 ώρα µέχρι να φουσκώσει ο χυλός.
  • Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 200°C, στις αντιστάσεις πάνω-κάτω.
  • Βουτυρώνουµε µε ένα πινέλο πολύ καλά το ταψί της κουζίνας και διατηρούµε το υπόλοιπο λιωµένο.
  • Ανακατεύουµε, αδειάζουµε τον χυλό στο ταψί και τον απλώνουµε οµοιόµορφα. Σκορπίζουµε από πάνω τη θρυµµατισµένη φέτα και ραντίζουµε µε το υπόλοιπο λιωµένο βούτυρο.
  • Αφήνουµε το ταψί µε τον χυλό σκεπασµένο µε πετσέτα για 10΄-15΄. Οταν αρχίσει να φουσκώνει βάζουµε το ταψί στον φούρνο, στη µεσαία σχάρα.
  • Ψήνουµε για 30΄-40΄, ώσπου να πάρει ωραίο χρυσοκάστανο χρώµα και να τραγανίσει.

ΣΧΟΛΙΑ