Σιμόπουλος: Με κάρτα οι φοιτητές στα ΑΕΙ – Από το πεζοδρόμιο οι μικρές πορείες

α θεσμοθετηθεί κάρτα εισόδου στα Πανεπιστήμια και υποχρεωτική πορεία στα πεζοδρόμια όσων διαδηλώσεων είναι μικρές προτείνει ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Στράτος Σιμόπουλος. Πρόκειται για δύο μέτρα τα οποία εξετάζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και τα πανεπιστήμια το τελευταίο διάστημα.

Ειδικά για τη διαχείριση των πορειών η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα εναλλακτικά μοντέλα ανάλογα με τον όγκο των διαδηλώσεων. Για παράδειγμα, σε μικρές πορείες είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται μια λωρίδα κυκλοφορίας ώστε να μην κλείνουν ολόκληροι κεντρικοί δρόμοι, όπως παραδοσιακά συμβαίνει μέχρι τώρα. Οι ακόμη μικρότερες πορείες, προστίθεται, μπορούν να πραγματοποιούνται στο πεζοδρόμιο, ώστε η κυκλοφορία των οχημάτων να συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Σύμφωνα με τους εμπόρους οι επιπτώσεις των διαδηλώσεων δεν περιορίζονται στις ώρες ή στους δρόμους που πραγματοποιούνται, αλλά επεκτείνονται στη διάρκεια όλης της ημέρας αλλά και σε πολύ ευρύτερη περιοχή. Στο παρελθόν μάλιστα η ΕΣΕΕ, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, είχε εκπονήσει και σχετική  μελέτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα καταστήματα του κέντρου παρουσίαζαν μείωση του τζίρου μέχρι 75% τις ημέρες των διαδηλώσεων, ενώ περισσότεροι από 6 στους 10 καταστηματάρχες πρότειναν τη μεταφορά των υπουργείων εκτός κέντρου. Παράλληλα, πρότειναν την πραγματοποίηση πορειών στο πεζοδρόμιο ή σε μέρος του δρόμου, ώστε να μην διακόπτεται η κυκλοφορία. Και αυτό διότι ο αποκλεισμός του κέντρου δεν μειώνει τον τζίρο μόνο τις ώρες που πραγματοποιούνται οι πορείες, αλλά όλη την ημέρα όπως υποστηρίζουν οι έμποροι.

ΣΧΟΛΙΑ