Πώς θα μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά

Θέλετε το παιδί σας να βλέπει από θετική σκοπιά τη ζωή; Να μη χάνει το κουράγιο του στις δυσκολίες και να μη φοβάται το αβέβαιο μέλλον;

Δείτε μερικούς τρόπους για να μεγαλώσετε αισιόδοξα παιδιά:

Όπως θα ξέρετε από προσωπική εμπειρία, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης των δυσκολιών είναι το χιούμορ. Επιστρατεύοντας λοιπόν το χιούμορ, το παιδί θα μπορεί να βλέπει τα πράγματα πιο εύκολα και θετικά.

Όταν διαπιστώνετε ότι το μικρό σας είναι κακοδιάθετο ή αντιμετωπίζει με σκωπτική διάθεση μια κατάσταση, παροτρύνετέ το να σκεφτεί ή να καταπιαστεί με πράγματα που το κάνουν χαρούμενο. Πράγματα και καταστάσεις δηλαδή που το «μαλακώνουν» και το βοηθούν να είναι αισιόδοξο.

Μπορεί να φαντάζει λεπτομέρεια, όμως η ξεκούραση είναι βασικός παράγοντας αισιοδοξίας. Πώς γίνεται αυτό θα αναρωτηθείτε και με το δίκιο σας. Όταν το παιδί (το ίδιο ισχύει και με τους ενηλίκους) κοιμάται επαρκώς, κάνει πιο εύκολα θετικές σκέψεις αφού έχει καλή ψυχολογία.

Στις περιπτώσεις που έχει πάρει από κάτω μια κατάσταση το παιδί σας, ρωτήστε το να σας πει ποιο θεωρεί ότι είναι το χειρότερο δυνατό σενάριο. Έτσι απλά θα διαπιστώσει ότι σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί κάτι μη αναστρέψιμο, άρα αμέσως-αμέσως θα βάλει έναν πιο θετικό τόνο στη σκέψη του.

Δώστε στο παιδί να καταλάβει πως ό,τι κι αν το προβληματίζει αυτή τη στιγμή και όσο ανυπέρβλητο κι αν του φαίνεται, αργά ή γρήγορα θα περάσει και θα νιώσει καλύτερα. Αν μάθει να θέτει τα προβλήματα στη σωστή τους βάση και να έχει το καθαρό μυαλό να αντιλαμβάνεται ότι είναι περαστικά, είναι πιο εύκολο να γίνει αισιόδοξος άνθρωπος.

Προβλήματα υπάρχουν παντού, σε όλες τις ηλικίες. Μάθετε λοιπόν το παιδί να απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής, τις όμορφες στιγμές της καθημερινότητας και να μην τις θεωρεί δεδομένες. Όσο πιο πολύ εκτιμά τα απλά πράγματα, τόσο πιο εύκολα θα αντιμετωπίζει με θετικό πνεύμα τη ζωή.
Πηγή: mother.gr

ΣΧΟΛΙΑ