Παγόβουνο στο μέγεθος της Μάλτας αποκολλήθηκε από παγετώνα στην Ανταρκτική

Η ιστορία ενός παγετώνα του οποίου η μάζα μειώνεται στην άκρη του κόσμου, απειλώντας να αυξήσει το επίπεδο του νερού στους ωκεανούς και να συμβάλλει σε απρόβλεπτες περιβαλλοντικές ανατροπές, ακούγεται οικεία στην εποχή της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει το CNN, η ιστορία που είναι πια κάτι γνώριμο σήμερα, έχει την προέλευσή της στο γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν έχουν φροντίσει μέχρι τώρα να ασχοληθούν με τα θέματα του περιβάλλοντος.

Ένα παγόβουνο έχει σπάσει στον παγετώνα Pine Island Glacier (PIG) στην άκρη της Ανταρκτικής, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που ελήφθησαν την Τρίτη από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Copernicus EU@CopernicusEU

❄️🔴Cracks in the Pine Island Glacier in Antarctica 🇦🇶 have been growing rapidly over the last days, as can be seen in this 🛰️🇪🇺 comparison of 02 & 05 February 2020. The glacier has been losing dramatically & experienced a series of calvings in the last 25 years.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter

Copernicus EU@CopernicusEU

📢🔴The Pine Island glacier in 🇦🇶 has finally calved, creating many large icebergs!

Check out these 🛰️🇪🇺 captures from yesterday 09 Feb., last week 05 Feb. and 01 Oct., 4 months ago, when large cracks became apparent.

Προβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο TwitterΠροβολή εικόνας στο Twitter
89 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό
 Ο συγκεκριμένος παγετώνας έχει μέγεθος 300 κυβικά χιλιόμετρα -σχεδόν ίσος με την Ατλάντα των ΗΠΑ ή τη Μάλτα– και έχει διαπιστωθεί πως πάνω του έχουν δημιουργηθεί ρωγμές, οι οποίες συνεχίζουν να μεγαλώνουν και να αυξάνονται, έως ότου μεγάλα κομμάτια του παγετώνα, αποκολλούνται. Το μεγαλύτερο από αυτά τα κομμάτια έχει ονομαστεί B-49.

Αν και ο παγετώνας του Pine Island (PIG) στη δυτική Ανταρκτική φαίνεται να χάνει πάγο τα τελευταία 25 χρόνια, ο ρυθμός με τον οποίο υποχωρεί πλέον, έχει επιταχυνθεί σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από εικόνες που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Οι εικόνες καταγράφουν μια χρονική περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, με την τελευταία εικόνα να παρουσιάζει τον παγετώνα στις 10 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία εκτιμά πως το μέτωπο του παγετώνα, το οποίο έχει πάχος -κατά μέσο όρο- 500 μέτρα, θα συνεχίσει να χάνει κομμάτια πάγου με αυξανόμενο ρυθμό.

«Αυτό που βλέπετε είναι εξίσου τρομακτικό και όμορφο», δήλωσε στο CNNi ο Μάρκ Ντρινκγουότερ, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημών της Γης, της Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Ενώ τα παγόβουνα που προέρχονται από τους παγετώνες είναι μια φυσική διαδικασία, ο Ντρινκγουότερ κατέστησε σαφές ότι ο ρυθμός τήξης και γέννησης που παρατηρείται στη Δυτική Ανταρκτική είναι μεγαλύτερος από οτιδήποτε παρατηρείται στο δορυφορικό αρχείο.

Επισήμανε μια «ανισορροπία» στο παγετώδες σύστημα που δεν επέτρεπαν στον παγετώνα να ανανεωθεί, όπως αύξηση της μέσης θερμοκρασίας.

Οι κίνδυνοι από το λιώσιμο των πάγων

Το Pine Island Glacier, μαζί με το γειτονικό Thwaites Glacier, λειτουργούν αποτελεσματικά ως αρτηρίες που συνδέουν τον πάγο της Δυτικής Ανταρκτικής με τον ωκεανό. Το λιώσιμο του παγετώνα PIG και του γειτονικού παγετώνα Thwaites, μπορεί να αυξήσει την στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως κατά 1,2 μέτρα, σύμφωνα με τη NASA.

«Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η ταχύτητα πάγου του Pine Island έχει αυξηθεί δραματικά σε τιμές που υπερβαίνουν τα 10 μέτρα την ημέρα», ανέφερε ο διαστημικός οργανισμός σε δελτίο Τύπου.

Στις εικόνες ραντάρ της αποστολής Copernicus Sentinel-1, αποτυπώνεται η εξέλιξη των δύο αναδυόμενων ρωγμών στο παγετώνα του Pine Island.

Οι αλλαγές στον παγετώνα έχουν χαρτογραφηθεί από τους δορυφόρους που έχουν κατασκευαστεί από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία από τη δεκαετία του ’90.

Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε στην Ανταρκτική η θερμοκρασία ρεκόρ των 18,3 βαθμών Κελσίου, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ, σχεδόν έναν βαθμό υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, σύμφωνα με τους ερευνητές.

WMO | OMM

@WMO

The Argentine research base Esperanza, on the northern tip of Peninsula, saw a new record temperature of 18.3°C today (old one 17.5°C on 24 March 2015), per @SMN_Argentina.
Details of previous record at https://bit.ly/2ugiXYE 

Προβολή εικόνας στο Twitter
1.292 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Η Ανταρκτική συγκαταλέγεται στις περιοχές του πλανήτη που θερμαίνονται ταχύτερα, με θερμοκρασίες που έχουν αυξηθεί σχεδόν 3 βαθμούς τα τελευταία 50 χρόνια. Περίπου 87% των παγετώνων κατά μήκος της δυτικής ακτής της Χερσονήσου έχουν «υποχωρήσει» τα τελευταία 50 χρόνια, με τον ρυθμό υποχώρησης να είναι πιο εντατικός τα τελευταία 12 χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ