Ζιμπάμπουε: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος Ρόμπερτ Μουγκάμπε

Σε ηλικία 95 ετών

Απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας και βρισκόταν στην εξουσία από το 1987 ως το 2017.

Ο Μουγκάμπε ηγήθηκε ενός καθεστώτος, που έχει επανειλημμένα καταγγελθεί διεθνώς για μη σωστό τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Εκδιώχθηκε από την εξουσία έπειτα από στρατιωτικό πραξικόπημα το Νοέμβριο του 2017 το οποίο τερμάτισε την επί 30 χρόνια κυριαρχία του.

Την είδηση του θανάτου του Μουγκάμπε επιβεβαίωσε ο νυν πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Έμερσον Μανανγκάγκουα, μέσω twitter.

President of Zimbabwe

@edmnangagwa

It is with the utmost sadness that I announce the passing on of Zimbabwe’s founding father and former President, Cde Robert Mugabe (1/2)

«Με μεγάλη θλίψη ανακοινώνω τον θάνατο του ιδρυτή της Ζιμπάμπουε και του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε» δήλωσε ο Μανανγκάγκουα.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ο Μουγκάμπε «ήταν σύμβολο απελευθέρωσης» που αφιέρωσε τη ζωή του στη χειραφέτηση του λαού του. «Η συνεισφορά του στην ιστορία του έθνους και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Η ψυχή του μπορεί να ξεκουραστεί στην αιώνια ειρήνη» σημείωσε ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.

Είχε Ρόμπερτ Μουγκάμπε είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1924 στην τότε Ροδεσία. Είχε φυλακιστεί για περισσότερο από μια δεκαετία καθώς άσκησε κριτική στην κυβέρνησή της το 1964.

Είχε παντρευτεί τον Αύγουστο του 1996 με την κατά 40 χρόνια μικρότερή του, Γκρέις Μαρούφου και απέκτησαν τρία παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ