Αντικαταθλιπτικά: Πώς θα καταλάβετε ότι παίρνετε τη σωστή αγωγή

Όλα τα αντικαταθλιπτικά δεν λειτουργούν για όλους τους πάσχοντες από κατάθλιψη. Για να βρεθεί το κατάλληλο, μπορεί ο ασθενής να χρειαστεί να δοκιμάσει πολλά. Επιπλέον, ακόμη και όταν ένα αντικαταθλιπτικό είναι αποτελεσματικό, μπορεί να πρέπει να περάσει και ένας και δύο μήνες προκειμένου το άτομο να αρχίσει να αισθάνεται καλύτερα. Ένας νέος τρόπος υπόσχεται γρηγορότερες απαντήσεις στο αν τελικώς το εν λόγω φάρμακο δουλεύει ή όχι.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 2018 του Behavioral Brain Research, υποστηρίζει ότι οι θετικές αλλαγές στη γνωστική λειτουργία (δηλαδή στη σκέψη και στην επεξεργασία των πληροφοριών) ενδεχομένως να προοιωνίζουν την ανταπόκριση των αντικαταθλιπτικών στο άμεσο μέλλον.

Πριν εξετάσουμε τα ευρήματα αυτής της μελέτης, ας δούμε εν συντομία τι είναι η διαταραχή κατάθλιψης και ποια είναι η φαρμακολογική της θεραπεία. Η κατάθλιψη είναι μια διαδεδομένη ψυχική νόσος που συνδέεται με την κακή διάθεση, την έλλειψη ευχαρίστησης από δραστηριότητες που παλαιότερα έδιναν ευχαρίστηση, την ανησυχία, την επιβράδυνση των κινήσεων, τις αυτοκτονικές σκέψεις, τη μειωμένη ενέργεια και τις μεγάλες αλλαγές στο βάρος.

ΣΧΟΛΙΑ