Τα Ρίχτερ στην Αθήνα προκαλούν εφιάλτες στην Πάτρα

Τρομάζει τους αρμόδιους η μη ολοκλήρωση των προσεισμικών ελέγχων και τα 1000 και πλέον ετοιμόρροπα

Η σεισμική δόνηση των  5.1  Ρίχτερ που σημειώθηκε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα με επίκεντρο τη Μαγούλα της Αθήνας , προκαλεί έντονο προβληματισμό στους εμπλεκόμενους με την πολιτική προστασία και τη διαχείριση κρισίμων καταστάσεων σε επίπεδο Πάτρας καθώς για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε πως ένας σεισμός δεν είναι ανάγκη να ανήκει στην κατηγορία των ισχυρών ή των μεγάλων προκειμένου να υπάρξουν προβλήματα και να κινδυνέψουν ζωές.

Στον απόηχο της δόνησης έρχεται στο προσκήνιο σε ότι αφορά την Πάτρα – μία κατ’ εξοχή σεισμογενή πόλη – και την ευρύτερη αυτής περιοχή, την επιτακτική ανάγκη για ολοκλήρωση των προσεισμικών ελέγχων σε δημόσια κτίρια, που ποτέ δε ολοκληρώθηκαν και για όσα κτίρια συνέβη αυτό το πέρασμα στο δεύτερο στάδιο.

Όπως έχει αποκαλύψει το patrastimes.gr ποτέ δεν ολοκληρώθηκε ο απαιτούμενος προσεισμικός έλεγχος σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλους χώρους συνάθροισης του κοινού ενώ αποκαλυπτικό της προχειρότητας που υπήρξε είναι το γεγονός πως ακόμα και για όσα κτίρια έγινε πρωτοβάθμιος έλεγχος δεν υπάρχει πουθενά και φυσικά ούτε λόγος για ψηφιοποίηση των στοιχείων που αφορούν στα κτίρια και το τι προέκυψε. Φυσικά για δευτεροβάθμιο έλεγχο δεν μπορεί να γίνει καμία κουβέντα καθώς κάτι τέτοιο απαιτεί χρήμα, χρόνο και τρόπο , στοιχεία που λείπουν εντελώς.

Μία άλλη απειλή για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Πάτρας είναι τα περισσότερα απο 1000 παλαιά – διατηρητέα – και σε πολλές των περιπτώσεων ετοιμόρροπα κτίρια που υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο τον ιστό της πόλης με  περίπου 800 από αυτά να βρίσκονται στην άνω πόλη.

Για τα συγκεκριμένα κτίρια όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει στους patrastimes  ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας Βασ. Αϊβαλής, απαιτείται αφενός εξασφάλιση κονδυλίων και η ύπαρξη συγκεκριμένου προγράμματος  προκειμένου να υπάρξει πρόγραμμα κατεδαφίσεων καθώς για τα περισσότερα από αυτά οι ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία να καταβάλουν τη σχετική δαπάνη.

150 μηχανικοί περιμένουν το «πράσινο» για να ξεκινήσουν ελέγχους

Την ανάγκη άμεσης έναρξης ελέγχων σε όλα τα δημόσια κτίρια στη Δυτική Ελλάδα είχε φέρει στο προσκήνιο σε ανύποπτο χρόνο ο πρόεδρος τους Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αϊβαλής, μιλώντας τον Οκτώβριο του ’18 στους patrastimes.gr ,με αφορμή τον ισχυρό σεισμό στη Ζάκυνθο.

Οπως είχε πει «150 μηχανικοί του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας είναι έτοιμοι και άριστα καταρτισμένοι, προκειμένου να ξεκινήσουν ελέγχους στα δημόσια κτίρια της περιοχής, ώστε να καταγραφούν οι τυχόν ανάγκες παρεμβάσεων και επισκευών, για να μην κινδυνεύσουν από κάποιο σεισμό. Αναγκαία,  είναι και η διασφάλιση κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να θωρακιστεί αντισεισμικά η Δυτική Ελλάδα, μια περιοχή με έντονη σεισμική δραστηριότητα. Άξιο ιδιαίτερης προσοχής είναι και γεγονός ότι και πολλά ιδιωτικά κτίσματα χρήζουν επισκευών και αντισεισμικής θωράκισης. Μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο, αν και πολλά σπίτια αναβαθμίζονται ενεργειακά μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», εν τούτοις είναι καταπονημένα από σεισμούς και παρά το ότι δείχνουν όμορφα έχουν σοβαρά προβλήματα στον φέροντα οργανισμό τους».

 

 

ΣΧΟΛΙΑ