Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ξανά ο Αραξος για μεταφορά πυρηνικών από το Ιντσιρλίκ

Μπαίνει στο «κάδρο» από όσα προβλέπουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Πρώτη ανάρτηση 09.13΄- Νεότερη ανάρτηση 11.22΄

Επανέρχεται ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της μεταφοράς των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ από τη βάση του Ιντσιρλίκ στον Αραξο, καθώς το νομοσχέδιο που προβλέπει κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας προβλέπει την ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικής λύσης για την βάση του Ιντσιρλίκ.

Το άρθρο 13 του νόμου για την καταπολέμηση της τουρκικής επιθετικότητας απαιτεί από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποβάλει πρόταση για εναλλακτικές βάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν το στρατιωτικό προσωπικό και τα όπλα των ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκονται στο Ιντσιρλίκ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και πενήντα βόμβες Β-61.

Οι προτάσεις πρέπει να κατατεθούν εντός 30 ημερών μετά από την έγκριση του νομοσχεδίου.

Τα πυρηνικά όπλα Β-61 αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης μετά από την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ.

Όπως ανέφεραν, επίσης, σε δημοσίευμά τους οι New York Times, πριν λίγες ημέρες, τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας εξέτασαν – με απόλυτη μυστικότητα – την πιθανότητα μετακίνησης σχεδόν 50 πυρηνικών όπλων από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.

Σύμφωνα με Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο, τα όπλα αυτά «στην ουσία είναι αιχμάλωτοι του Ερντογάν τώρα».

Αν και μέχρι τώρα, όσες φορές έχει τεθεί το θέμα μεταφοράς των πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αυτό έχει διαψευσθεί από την Αθήνα, εν τούτοις, είναι γνωστό ότι εγκαταστάσεις που μπορούν να «φιλοξενήσουν» τέτοια όπλα υπάρχουν στον Άραξο και έχουν πρόσφατα επιθεωρηθεί από τους Αμερικανούς.

Την ίδια ώρα συνεχείς είναι οι αναφορές για την αναβάθμιση του ρόλου της πολεμικής βάσης του Αράξου στο πλαίσιο των  σχεδιασμών, σε συνάρτηση με την  ένταση στην περιοχή και μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία.

Σύμφωνα με έγκυρους αναλυτές τα στοιχεία   που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ξανάρχονται με…βαριά όπλα στον Άραξο καθιστώντας τον μία από τις εναλλακτικές λύσεις που θα καλύψουν το όλο και μεγαλύτερο κενό που δημιουργείται στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας και από το γεγονός, πως όλο και πιο συχνά  νατοϊκά αεροσκάφη προσγειώνονται για εξυπηρέτηση στον Άραξο.

Υπενθυμίζεται πως στη βάση του Αράξου σύμφωνα με το δίκτυο «Σπάρτακος» έχει αλλάξει όλη η συρματόφραξη της μονάδας η οποία  έχει ενισχυθεί με προσωπικό .

Σύμφωνα το militaire.gr εδώ και καιρό η μονάδα δουλεύει σε απίστευτα εντατικούς και  οι  πληροφορίες ότι “οι αμερικανοί επιστρέφουν στον Άραξο” είναι όλο και πιο έντονες στην 116 ΠΜ.

ΣΧΟΛΙΑ