Πάτρα: Εγκαινίασε την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» ο Πρ. Παυλόπουλος (ΦΩΤΟ & VIDEO)

Άνοιξε επίσημα τις πόρτες του το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής

ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:10 

Κατέφθασε στην Πάτρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για τα εγκαίνια του σπιτιού του Κωστή Παλαμά.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΦΩΤ. ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Το σπίτι θα ονομάζεται «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά», ενώ αγοράστηκε και ανακατασκευάστηκε χάρη στην προσφορά του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία με καταγωγή από την Πάτρα, Αθανάσιου Στεφανόπουλου.

ΠΡΩΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 07:47

Το ανακατασκευασμένο σπίτι στο οποίο γεννήθηκε ο Κωστής Παλαμάς, στην οδό Κορίνθου 241, εγκαινιάζεται σήμερα, στις 6.00 μ.μ., από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ως ημέρα των επίσημων εγκαινίων αποφασίστηκε η ημερομηνία που γεννήθηκε ο μεγάλος Ελληνας ποιητής (13 Ιανουαρίου 1859).

Το σπίτι θα ονομάζεται «Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά», ενώ αγοράστηκε και ανακατασκευάστηκε χάρη στην προσφορά του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία με καταγωγή από την Πάτρα, Αθανάσιου Στεφανόπουλου.

Στη «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς» έχει τοποθετηθεί και προτομή του ποιητή ενώ φυλάσσονται κειμήλια και έγγραφα που συνδέονται με τον ίδιο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των εγκαινίων, διοργανώνεται επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Η Πάτρα του Παλαμά», οι εργασίες του οποίου θα φιλοξενηθούν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, 13 και 14 Ιανουαρίου 2018.

Η συνεδρία του Σαββάτου 13/1 (ώρες 9.00 π.μ. – 12.30 μ.μ.) έχει τον θεματικό άξονα «Η Πάτρα του Παλαμά», ενώ το πρωί της Κυριακής, 14/1 (ώρες 10.00 – 12.00) θα πραγματοποιηθεί στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Δεδομένα και Ζητούμενα της Παλαμαϊκής Φιλοσοφίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις 7.00 μ.μ., θα εγκαινιάσει επίσης την Έκθεση Ντοκουμέντων (Αρχείο Βασίλη Κ. Λάζαρη) «Αχαΐα 1934-1944 δέκα χρόνια αγώνων και ελπίδων» στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών.

Η έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2018, για πρώτη φορά φέρνει στο φως της δημοσιότητας σπάνια χειρόγραφα και απόρρητα επίσημα έγγραφα για την Πάτρα και την Αχαΐα, από τα δύσκολα χρόνια του μεσοπολέμου μέχρι και την απελευθέρωση από το γερμανο-ιταλικό ζυγό τον Οκτώβριο του 1944.

ΣΧΟΛΙΑ

  • George Zafirakopoulos

    Αυτη ειναι η Ελλαδα του σημερα..Ο ανθρωπος ο οποιος με νομο που φερει το ονομα του,καταστρατηγησε την δημοκρατια ,να γινεται Προεδρος της «δημοκρατιας». Να τον χαιρεστε,αυτον και την «δημοκρατια σας». ΦΤΟΥ σου ξεφτυλισμενε !