Στην ημερήσια διάταξη το παιδικό trafficking στον καταυλισμό των ΡΟΜΑ στην περιοχή του Ρηγανόκαμπου

ΣΑΡΡΩΝΟΥΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΠΑΙΤΕΙΑ, ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Εντείνεται η ανησυχία για τα τεκταινόμενα στον καταυλισμό των ρομά στο Ριγανόκαμπο, με τα παιδιά να βρίσκονται στο επίκεντρο, καθώς καθημερινά 8 με 9 το πρωί, οι ενήλικες τα συγκεντρώνουν και ξεκινούν την μεταφορά τους στα φανάρια, για το καθημερινό μεροκάματο, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, άλλων τρόπων δράσεων.
Έτσι πολλά παιδιά Ρομά, οδηγούνται από τις οικογένειες τους, στην επαιτεία και δυστυχώς στο παιδικό trafficking, λόγω της οικονομικής κρίσης και του χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Για τον κλειστό πληθυσμό των Ρομά του ριγανόκαμπου, υπάρχουν φόβοι ακόμα και για κρούσματα παιδικής κακοποίησης, αφού αν και κανείς δεν μιλά μιας και τα στόματα είναι σφραγισμένα, οι υποψίες είναι έκδηλες, λόγω του ότι πολλά παιδιά δεν είναι από αυτά που ζουν εκεί μόνιμα.

Οι συντελεστές του προγράμματος ‘’Υγεία για Όλους’’, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τις αρχές να παρέμβουν ουσιαστικά για την προστασία των μικρών παιδιών των ρομά, που οδηγούνται στην παραβατικότητα, λόγω και της ισχύουσας νομοθεσίας, για μη σύλληψη των ανηλίκων μέχρι και την ηλικία των 15 ετών, που τα κάνει έρμαιο στις διαθέσεις των ενήλικων ρομά.

Επίσης πληθαίνουν και οι πληροφορίες για εμπόριο ναρκωτικών ουσιών από τον καταυλισμό των ρομά που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία παραβατικότητας, όπως κατά καιρούς φαίνεται από τις αστυνομικούς ελέγχους.

Αυτό που ζητούν ως πρώτο βήμα τα μέλη του προγράμματος ‘’Υγεία για Όλους’’, είναι να τοποθετηθεί παρατηρητής μέσα στον καταυλισμό, με απώτερο σκοπό να μπεί ένα φρένο σε κάθε μορφής παραβατικότητα πόσο μάλλον όταν αυτή έχει ως θύματά της ανυπεράσπιστα μικρά παιδιά.

ΣΧΟΛΙΑ