Πρώτο κουδούνι με ελλείψεις σε δασκάλους, καθηγητές, υποδομές στην Πάτρα για 30000 μαθητές

Πρόβλημα και με την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει για μία ακόμα φορά την Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή αντιμέτωπες με σωρεία προβλημάτων σε ότι αφορά τις ελλείψεις στο διδακτικό προσωπικό, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Το πρώτο ραντεβού σήμερα Τετάρτη στις σχολικές αίθουσες , θα συνοδευθεί με ελλείψεις σε δασκάλους και νηπιαγωγούς της Πάτρας που ξεπερνούν τους 50 ενώ τα κενά στα γυμνάσια και λύκεια της Αχαϊκής πρωτεύουσας αγγίζουν τα 30.

Αυτό σημαίνει πως για τις πρώτες τρεις εβδομάδες θα χαθούν δεκάδες διδακτικές ώρες με το πρόβλημα να εντοπίζεται περισσότερο στα ολοήμερα δημοτικά  σε ορισμένα από τα οποία κάποια τμήματα δεν θα λειτουργήσουν μέχρι νεοτέρας.

Πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει και με το θεσμό της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης καθώς πολλοί γονείς θα υποχρεώνονται από σήμερα το πρωϊ να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε νηπιαγωγεία που βρίσκονται σε άλλες περιοχές απο αυτές όπου ζουν .

Στο Δήμο της Πάτρας σε  267 σχολικές μονάδες, αναμένεται να φοιτήσουν  πάνω από 30.000 μαθητές και μαθήτριες.

Στην Πάτρα οι σχολικές κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς. Δεκάδες νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα ιδιωτικά κτίρια, που δεν διαθέτουν λειτουργικά προαύλια, ούτε τις στοιχειώδεις υλικοτεχνικές υποδομές. Το 1/3 σχεδόν το κτιρίων στα οποία στεγάζονται νηπιαγωγεία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και λειτουργούν σε μισθωμένα κτίρια.

Στα «κάγκελα» ο Δήμος της Πάτρας

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες Τρίτη ο Δήμαρχος Πατρέων Κ. Πελετίδης επεσήμανε ότι:

Αντίθετα και αυτή τη σχολική χρονιά ξεκινά με συσσωρευμένα  προβλήματα.

Αναδεικνύεται μια μεγάλη κοινωνική αντίφαση. Ενώ σήμερα με βάση την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν οι δυνατότητες να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού μας, όπως η δημόσια και δωρεάν παιδεία, οι οικογένειες αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους.

Το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά την Τοπική Διοίκηση και ο πρόσφατος νόμος του «Κλεισθένη», διατηρεί και διευρύνει την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, προωθώντας ακόμα περισσότερο τη λογική της  ανταπόδοσης, δηλαδή της επιπλέον φορολογίας των δημοτών για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών.

Στο Δήμο μας υπάρχουν 267 σχολικές μονάδες, όπου φοιτούν πάνω από 30.000 μαθητές και μαθήτριες, χωρίς να παρέχονται οι απαιτούμενοι πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χαρακτηριστικά, για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους, δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον Δήμο 670.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή, κυριολεκτικά ψίχουλα.

Συνεχίζεται η  απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού στους Δήμους.

Σήμερα, μόνο στο Δήμο Πατρέων, λείπουν  1.000 εργαζόμενοι, κυρίως εργατοτεχνίτες. Στην καθαριότητα των σχολείων κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας με συμβάσεις «ανά σχολική περίοδο» (10 μήνες ετησίως) και μέσο όρο αμοιβής 300 ευρώ το μήνα. Οι Σχολικοί Τροχονόμοι θεωρούνται «εθελοντές» και αποζημιώνονται με 170 ευρώ το μήνα. Το προσωπικό σίτισης, φύλαξης κ.λπ. είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο.

Στο Δήμο μας οι σχολικές κτιριακές υποδομές είναι ανεπαρκείς. Δεκάδες νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα μισθωμένα ιδιωτικά κτίρια, που δεν διαθέτουν λειτουργικά προαύλια, ούτε τις στοιχειώδεις υλικοτεχνικές υποδομές.

Η κατάσταση στα νηπιαγωγεία θα επιδεινωθεί εξαιτίας της καθιέρωσης από την προηγούμενη κυβέρνηση της  δίχρονης προσχολικής αγωγής, χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σε μια προσπάθεια να  καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού τα κενά που προκαλεί η υποχρηματοδότηση, ο Δήμος μας διαθέτει ετησίως από το ταμείο του, από χρήματα δηλαδή που συγκεντρώνονται μέσω της Δημοτικής φορολογίας, ποσό πάνω από 800.000 ευρώ προκειμένου να καλύπτονται οι πιο καίριες  ανάγκες των σχολείων.

Με την ακούραστη προσφορά του προσωπικού του Δήμου, έχει πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικός αριθμός παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα.

Ήδη, περίπου 70 σχολικά συγκροτήματα, ανακαινίστηκαν ριζικά και συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό.

Έχουμε εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις για το νέο κτίριο του 3ου Γυμνασίου, του 12ου Δημοτικού, καθώς και την ενεργειακή αναβάθμιση 10 σχολικών κτιρίων.

Συνεχίζεται η εγκατάσταση αντικεραυνικής προστασίας σε σχολεία. Προχωρούν οι εργασίες σε σχολεία και τους αύλειους χώρους τους, με εργολαβία προϋπολογισμού 2,1 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ