Πάτρα: Σήμερα το μεσημέρι η πολιτική κηδεία του Μιχάλη Βασιλάκη

Στο Αίθριο του Α’ Νεκροταφείου Πατρών

Σήμερα Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στις 15.00, στο Αίθριο του Α’ Νεκροταφείου Πατρών, θα γίνει η πολιτική κηδεία του γραμματέα του ΕΑΜ Μιχάλη Βασιλάκη, ο θάνατος του οποίου σκόρπισε θλίψη στην πόλη και είναι συνεχή τα μηνύματα φορέων και αρχών, που μιλούν για το ανθρώπινο και πολιτικό του ήθος.

Ο Μιχάλης Βασιλάκης γεννήθηκε στο Μιράμπελο της Κρήτης και ήρθε στην Πάτρα ως φοιτητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου. Μάλιστα στο πανεπιστήμιο εργάστηκε και ως διδακτικό προσωπικό όμως στην πορεία αφού αποχώρησε από το ΚΚΕ στο οποίο ήταν σημαίνον στέλεχος εργάστηκε κυρίως ως οικοδόμος και από το 1985 ήταν γραμματέας του ΕΑΜ.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ένωσε τη ζωή του με τη σύντροφο του Ουρανία Μπίρμα. Οι δυο τους απέκτησα μία κόρη.

Από το ΕΑΜ ξεπήδησε ο Νίκος Τεμπονέρας, ο καθηγητής που δολοφονήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1991 από μέλη της ΟΝΝΕΔ ενώ υπερασπιζόταν τους μαθητές που αγωνίζονταν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργού της Νέας Δημοκρατίας Βασ. Κοντογιαννόπουλου. Ο Μιχάλης Βασιλάκης υπήρξε αδελφικός φίλος του Νίκου Τεμπονέρα και μετά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα, έδωσε μάχη για να καταδικαστούν όχι μόνο οι φυσικοί αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του καθηγητή.

Μάλιστα, δεν έλειψε ούτε μέρα επί μήνες από τις δίκες σε Βόλο και Λάρισα (Εφετείο), ενώ στάθηκε δίπλα στην οικογένεια του Νίκου Τεμπονέρα, όχι μόνο στις δύσκολες στιγμές μετά τη δολοφονία του καθηγητή, αλλά μέχρι τέλους.

Ο Μιχάλης Βασιλάκης υπήρξε στα χρόνια που ακολούθησαν, ο κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα, που γίνονταν έξω από το σχολικό συγκρότημα που έχασε τη ζωή του ο καθηγητής στην πλατεία Βουδ στην Πάτρα.

Έδινε το τελευταίο διάστημα την μάχη για να κρατηθεί στη ζωή, νοσηλευόμενος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, έχοντας στο πλευρό του την σύζυγό του Ουρανία Μπίρμπα και την κόρη τους Μαρία.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ