Πάτρα: Στον αέρα το σχέδιο πόλης – Τσιμέντο θα γίνουν οι πλατείες

«Τσουνάμι» αποχαρακτηρισμών τα τελευταία χρόνια με δικαστικές αποφάσεις

«Αγκαλιά» με το εφιαλτικό σενάριο, να τιναχθεί στον αέρα το σχέδιο πόλης, το οποίο έχει εκπονηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι ο Δήμος Πατρέων, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση ανεύρεσης των απαιτούμενων πόρων, προκειμένου να γίνουν οι απαλλοτριώσεις που πρέπει.

Η μακροχρόνια δέσμευση εκτάσεων και η αδυναμία καταβολής στους ιδιοκτήτες των χρημάτων για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης, έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη κάθε χρόνο δεκάδων αποφάσεων δικαστηρίων, με τα οποία ο δήμος καλείται να αποδεσμεύσει τις εκτάσεις , οι οποίες επιστρέφουν στους κατόχους τους , που με τη σειρά τους ξεκινούν διαδικασία για την ανέγερση κτιρίων και την εκμετάλλευσή τους.

Η κατάσταση κινδυνεύει όσο περνούν τα χρόνια να τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς εκτός από τους κοινόχρηστους χώρους , πλατείες κ.λ.π. που είναι δεδομένο πως χάνονται ο ένας μετά τον άλλον για την πόλη και τους κατοίκους της, απειλείται πλέον ευθέως και το σχέδιο πόλης σε ότι αφορά στη διάνοιξη δρόμων.

Η δημοτική Αρχή καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες –  σε ότι αφορά στους δρόμους οι οποίοι θεωρούνται τελευταία γραμμής άμυνας για την υλοποίηση του σχεδίου πόλης – να εξασφαλίζει και να καταβάλει τις αποζημιώσεις, όμως κάτι τέτοιο θεωρείται πως εάν η πολιτεία δεν δώσει τα χρήματα που απαιτούνται , πως δεν θα μπορεί να γίνει για καιρό.

Να σημειωθεί, πως τα ποσά που απαιτούνται , ως προς τη διασφάλιση των εκτάσεων για τη διάνοιξη των δρόμων, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου πόλης είναι τεράστια, ιδιαίτερα σε  περιοχές που το σχέδιο προβλέπει τη διάνοιξη και παράδοση προς χρήση οδών, οι οποίες έχουν πλάτος ακόμα και 30 μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr η  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προβληματίζει ιδιαίτερα τη Δημοτική Αρχή , η οποία βλέπει πως το ενδεχόμενο να «τιναχθεί» στον αέρα το σχέδιο πόλης είναι κάτι παραπάνω από ορατός και την ίδια ώρα η πολιτεία παραμένει αδιάφορη, με αποτέλεσμα οι συνέπειες ως προς την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πάτρας να είναι μελλοντικά τραγικές.

ΣΧΟΛΙΑ