Πάτρα: Μεγάλο το πρόβλημα με τα ασυντήρητα-ετοιμόρροπα κτίρια – Κίνδυνος για τους πολίτες

Πρωτοβουλία ετοιμάζει το ΤΕΕ

Για την συζήτηση που άνοιξε στην Πάτρα σχετικά με τα ετοιμόρροπα κτίρια που υπάρχουν στην πόλη, με αφορμή την κατάρρευση του στεγάστρου στο παλιό λιμάνι όπου σκοτώθηκε ένας νεαρός Αλγερινός, μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδος.

Όπως είπε το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο, ωστόσο δεν περιορίζεται μονάχα στα σεισμόπληκτα κτίρια του 2008, καθώς πολλά ακόμα κτίρια παραμένουν ασυντήρητα με υπαρκτό τον κίνδυνο αποκόλλησης κομματιών τους.

«Υπάρχουν πολλά κτίρια, η Άνω Πόλη έχει πολλά παλιά. Για να μην φθάσουμε να θρηνούμε θύματα θα πρέπει όλοι εμείς που σχετιζόμαστε με το αντικείμενο να αναλάβουμε δράση. Είναι ένα πρόβλημα πολύπαραγοντικό και σύνθετο. Η κοινή συνισταμένη είναι η ύπαρξη πολλών παλαιών ή και νεώτερων ασυντήρητων κτιρίων που στην ουσία αποτελούν εστία κινδύνων για τους συμπολίτες μας. Η προσέγγιση πρέπει να είναι ευρύτερη γιατί το θέμα δεν εστιάζεται μόνο στα σεισμόπληκτα κτίρια που τελευταία γίνεται λόγος», επισήμανε ο κ. Αϊβαλής.

Όπως εξήγησε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος έχει συλλέξει πληροφορίες για όλα τα προβλήματα που  υπάρχουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα κι έχει καταλήξει  στο πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε το ζήτημα.

«Σε λίγο θα είμαστε σε θέση, σε συνεργασία με τους Δήμους, την Περιφέρεια,  την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το ΤΑΣ κ.α. να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι και να βρούμε λύσεις. Είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον τόπο μας και τα τελευταία χρόνια με την κρίση έχει ξεπεράσει τα όρια. Εμείς ως ΤΕΕ το έχουμε εντοπίσει και θα επανέλθουμε με ολοκληρωμένη πρόταση. Όπου εμπλέκονται και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων υπάρχει έντονη γραφειοκρατία γιατί η υπόθεση δεν μένει σε τοπικό επίπεδο αλλά πρέπει να πάει στο κράτος των Αθηνών το οποίο γνωρίζετε τι σημαίνει. Θα πρέπει να βρούμε τα νομοθετικά κενά και να προβούμε στις απαραίτητες παρεμβάσεις», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Αϊβαλής.

 

ΣΧΟΛΙΑ