Πάτρα: Κίνδυνος…θάνατος – Περισσότερα από 450 ετοιμόρροπα κτίρια απειλούν ανθρώπους και περιουσίες

Εκατοντάδες ακίνητα τα οποία είτε χτυπήθηκαν από το σεισμό, είτε έχουν καταπονηθεί λόγω παλαιότητας ή αφέθηκαν στην τύχη τους , κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν με τραγικές ενδεχομένως συνέπειες για τον παράγοντα άνθρωπο.

Το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό καθώς  αυτά βρίσκονται διάσπαρτα τόσο στο ιστορικό κέντρο όσο και στις συνοικίες της Αχαϊκής πρωτεύουσας ενώ  η προσέγγιση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος οδηγεί πολλές φορές σε λαβύρινθο.

Ιδιώτες, κληρονόμοι, αφανείς κληρονόμοι, στενός δημόσιος τομές, υπουργεία, Δήμος, κληροδοτήματα, εκκλησία, είναι μερικά μόνο από τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τους φορείς που έχουν τα κλειδιά και την κυριότητα αυτών των κτιρίων.

Μόνο ο σεισμός του ’93 άφησε στην Πάτρα κληρονομιά 390 βαριά χτυπημένα και με ένδειξη προς κατεδάφιση κτίσματα για τα οποία ωστόσο δεν υπήρξε μέριμνα να τηρηθεί το πρωτόκολλο , ενώ από το σεισμό του ’03 άλλα 50 ακίνητα  χτυπήθηκαν και δεν επιδέχονται καμία επισκευή αλλά και αυτά δεν κατεδαφίστηκαν.

Ο πραγματικός αριθμός των υπο κατάρρευση ακινήτων είναι μεγαλύτερος καθώς  εκτός από το ΤΑΣ και στην πολεοδομία υπάρχουν περιοχές στις οποίες έχουν «χαρτογραφηθεί» πολλά παλαιά ακίνητα τα οποία πρέπει να κατεδαφιστούν.

Τα λόγω παλαιότητα ή με ελλειπή συντήρηση – που κατ ανάγκη δεν έχουν πρόβλημα λόγω σεισμού – βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας και στην παλαιά πόλη και ανήκουν στην κατηγορία των χαρακτηρισμένων ως διατηρητέων . Πολλά από αυτά οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν συνειδητά να καταρρεύσουν.

Ο δήμος γκρεμίζει ο λογαριασμός …ακολουθεί τον ιδιοκτήτη

Από την πλευρά του Δήμου Πατρέων βρίσκεται σε εξέλιξη εργολαβία κατεδάφισης ορισμένων ετοιμόρροπων κτιρίων  για τα οποία θεωρούνται άκρως επικίνδυνα. Ωστόσο μπορεί σε πρώτο χρόνο η δαπάνη να βαρύνει το δήμο , αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα βρεθούν κάποια στιγμή » αντιμέτωποι» με το λογαριασμό, καθώς τους ακολουθεί και θα κληθούν να τον πληρώσουν αλλιώς όταν θα επιχειρήσουν να οικοδομήσουν εκεί που ήταν το ακίνητό τους ή να πουλήσουν θα πρέπει να πληρώσουν το χρέος.

ΣΧΟΛΙΑ