Πάτρα: Εφιαλτικό σενάριο – Θα χαθούν 1.700 θέσεις εργασίας στη Βιομηχανική Ζώνη

Ανοχύρωτη στο «τσουνάμι» της ρομποτικής, των αυτοματισμών και της ψηφιακής τεχνολογίας η περιοχή

Εφιαλτικό είναι το σενάριο για τις θέσεις εργασίας στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας τα επόμενα χρόνια, καθώς στο όνομα των τεχνολογικής επανάστασης, της ρομποτικής, του αυτοματισμού  και της ανάπτυξης νέων τεχνολογιών, προβλέπεται ότι θα χαθεί μία στις δύο θέσεις εργασίες.

Αυτό σημαίνει ότι στις 78 βιομηχανίες της ΒΙΠΕ – εκ των οποίων μόλις οι πέντε θεωρούνται μεγάλες   – από τις 3.500 θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα, θα χαθούν περίπου 1.700.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο patrastimes.gr ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας του Επιμελητηρίου Αχαϊας, Θανάσης Κούστας, αυτό θα συμβεί καθώς η Πάτρα αδυνατεί να αντιμετωπίσει το επερχόμενο «τσουνάμι» από την ανάπτυξη ψηφιακής τεχνολογίας και ρομποτικής.

Ο πραγματικός αριθμός των θέσεων εργασίας που θα χαθούν στην περιοχή, είναι τουλάχιστον τριπλάσιος, καθώς για κάθε μία απόλυση σε εργοστασιακή μονάδα, στην Πάτρα και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα του νομού χάνονται τουλάχιστον άλλες τρεις θέσεις εργασίας που αντιστοιχούν στο χώρο των εμπορικών καταστημάτων, τον τουρισμό , τις μεταφορές και την αποθήκευση.

Οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια που εδρεύουν στην ΒΙΠΕ της Πάτρας, σύμφωνα με τον κ. Κούστα, δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, καθώς η περιοχή δεν διαθέτει φυσικό αέριο που θα σήμαινε μείωση του κόστους λειτουργίας τους κατά 40%, δεν υπάρχει συνδυασμένη μεταφορά καθώς το τρένο αργεί να φτάσει, ενώ η κατασκευή της Πατρών-Πύργου καρκινοβατεί ακόμα.

Ολα αυτά, καθιστούν κοστοβόρες τις βιομηχανίες στην περιοχή, με αποτέλεσμα ούτε να εγκαθίστανται νέες, αλλά και οι ήδη υπάρχουσες να μην μπορούν να είναι ανταγωνιστικές σχετικά με άλλες που είναι εγκατεστημένες σε άλλες βιομηχανικές περιοχές, όπως της Αθήνας και του Βόλου, που ήδη είναι πολλά βήματα μπροστά από της Πάτρας.

Επίσης εφιαλτικό είναι το σενάριο και για όσους αναγκαστούν να χάσουν τη δουλειά τους, καθώς για να μπορέσουν να μπουν ξανά στην αγορά εργασίας θα πρέπει να καταρτηστούν στις νέες τεχνολογίες, κάτι που θα μπορούσε να γίνει με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου που υπάρχει στην πόλη. Ομως δεν έχει προχωρήσει, μέχρι τώρα, κάποια σύμπραξη της ΒΙΠΕ με το Ανώτατο Ιδρυμα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΟΣΑ ΔΗΛΩΣΕ Ο Θ. ΚΟΥΣΤΑΣ

ΣΧΟΛΙΑ