Πάτρα: Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Νίκο Τεμπονέρα(VIDEO&ΦΩΤΟ)

29 χρόνια από τη δολοφονία του

Νεότερη Ενημέρωση 19.55

Ολοκληρώθηκε και η πορεία για τα 29 χρόνια από την δολοφονία Τεμπονέρα, που ξεκίνησε από το μνημείο του στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, που φέρει το όνομά του και κατέληξε στο πρώην Παράρτημα στην Κορίνθου.

screen-20.09.35[09.01.2020]

Για τον καθηγητή μίλησαν ο γραμματέας του ΕΑΜ Μιχάλης Βασιλάκης και εκπρόσωποι των καθηγητών και των δασκάλων, ενώ εκεί ήταν όπως πάντα, η σύζυγος και τα παιδιά του Νίκου Τεμπονέρα.Νεότερη Ενημέρωση 19.24

Σε εξέλιξη είναι η πορεία στο κέντρο της Πάτρας, για την συμπλήρωση 29 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

Από την Αστυνομία έχουν ληφθεί μέτρα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας των οχημάτων από όπου περνάει η πορεία.

Από την οικογένεια του Νίκου Τεμπονέρα και από εκπροσώπους συλλόγων, φορέων και κομμάτων, προηγήθηκε στο μνημείο του άτυχου καθηγητή, εκδήλωση τιμής, με ομιλίες και καταθέσεις στεφάνων.

Νεότερη Ενημέρωση 18.32

Ξεκίνησε η εκδήλωση μνήμης και τιμής στο Νίκο Τεμπονέρα, 29 χρόνια από την δολοφονία του.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, που φέρει το όνομά του, στην πλατεία Βουδ.

Αρχική Ενημέρωση 16.50

Εικοσιεννιά χρόνια συμπληρώνονται από τη δολοφονία του 38χρονου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα από μέλη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων.

Η εκδήλωση μνήμης και τιμής θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 9 Γενάρη, στις 6.00 μ.μ. στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, που φέρει το όνομά του, στην πλατεία Βουδ.

Ηταν βράδυ της 08.01.1991, όταν στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Ιωάννη Καλαμπόκα, επιτίθεται κατά του 3ου Λυκείου και καταφέρνουν να απωθήσουν τους μαθητές που βρίσκονταν στην κατάληψη.

Σε λίγο, συγκεντρώνονται έξω από το λύκειο δεκάδες μαθητές, καθηγητές, γονείς, δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, ο τότε δήμαρχος Πάτρας, Α. Καράβολας και ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, Α. Φούρας.

Τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ αρνούνται να υποχωρήσουν από την «αντικατάληψη». Σύντομα, τα πνεύματα οξύνονται και αρχίζουν οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών με εκσφενδονίσεις αντικειμένων, ενώ σημειώνονται οι πρώτοι τραυματισμοί.

Γύρω στις 23.30 το βράδυ, ομάδα καθηγητών και γονέων επιχειρεί να μπει στο κτίριο. Με το άνοιγμα της πόρτας τα μέλη της ΟΝΝΕΔ επιτίθενται στον κόσμο με σιδερολοστούς, καδρόνια και τσιμεντόλιθους.

Ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Ι. Καλαμπόκα.

Μεταφέρεται στο νοσοκομείο κλινικά νεκρός και το πρωί της 09.01.1991 παύουν όλες οι ζωτικές λειτουργίες του.

 

ΣΧΟΛΙΑ