Πάτρα: Δείτε την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πραγματικό χρόνο

Πού παρατηρείται μεγαλύτερη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων

Επτά σταθμοί μέτρησης και μία διαδικτυακή πλατφόρμα που μεταδίδει αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Πάτρα, αποτελούν το σύστημα «Αιθέρας» που δημιούργησε και λειτουργεί το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

O «Αιθέρας», αποτελείται από αισθητήρες μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων, πανοραμικές κάμερες και μια διαδικτυακή πλατφόρμα που καταγράφει την ποιότητα του αέρα στην Πάτρα σε πραγματικό χρόνο.

Οι επτά σταθμοί βρίσκονται στο Νέο Λιμάνι, στην τριών Ναυάρχων, στην Αγυιά, στον Καστελόκαμπο, το Πανεπιστήμιο, το Ρίο και το Πλατάνι.

Η παρουσίαση των μετρήσεων γίνεται στην ιστοσελίδα www.patrasair.gr.

Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες. Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.

Μετρήσεις

 Παρουσιάζονται οι τελευταίες μετρήσεις από τους σταθμούς της Πάτρας ως:
Συγκεντρώσεις των μικρών αιωρούμενων σωματιδίων (δίνονται με την ονομασία PM2.5) που είναι τα πιο επικίνδυνα.
Χρωματικοί δείκτες της ποιότητας της ατμόσφαιρας, σχεδιασμένοι  για το κοινό, με βάση τις οδηγίες του Οργανισμού Προστασίας Περιβάλλοντος της Αμερικής, όπως φαίνονται στον επόμενο πίνακα.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΠΑΝΩ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Πατώντας ΕΔΩ μπορείτε να δείτε τον χάρτη της Πάτρας με τις πιο πρόσφατες τιμές του δείκτη και την κατάσταση ποιότητας αέρα σε όλη την πόλη.

 

ΣΧΟΛΙΑ