Μικροδορυφόρος με την υπογραφή του Πανεπιστημίου της Πάτρας στο διάστημα

Πότε θα είναι έτοιμος για εκτόξευση

Τρεις μικροδορυφόροι, οι οποίοι «θα εξυπηρετούν ανάγκες του δημοσίου για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς για παρακολούθηση της Γης, για θέματα πολιτικής προστασίας και καιρικά φαινόμενα» θα κατασκευαστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου,  όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων έχει ζητήσει να ενταχθεί το έργο, ύψους 5 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ, ώστε αυτή η επένδυση στο διάστημα να πραγματοποιηθεί με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής  «είναι μια πρωτοβουλία, η οποία θα αυξήσει το εκτόπισμα της Ελλάδας στο διάστημα, θα βελτιώσει τη δυνατότητά μας στην παρατήρηση γης, θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε νέες τηλεπικοινωνιακές εφαρμογές και βέβαια, θα έχουμε αποτελεσματική παρακολούθηση του φάσματος».

Σε δηλώσεις του, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βασίλης Μαγκλάρας επεσήμανε ότι μέσω αυτού του προγράμματος  «μπορούμε να μάθουμε πώς θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις επιχειρήσεις μας, πως στο τομέα της έρευνας θα δώσουμε την δυνατότητα όλη αυτή η εργασία, που γίνεται να έχει αποτέλεσμα, και στο πνεύμα αυτό βάλαμε στο ΕΣΠΑ την χρηματοδότηση αυτή, την δημιουργία 3 μικροδορυφόρων με καθαρά ελληνικές δυνάμεις».

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί η εν λόγω συμφωνία μεταξύ του υπουργείου και του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου και των πανεπιστημίων Πελοποννήσου και Πατρών.
Οι μικροδορυφόροι αναμένεται να είναι έτοιμοι για εκτόξευση σε 18 μήνες από τη μέρα της υπογραφής, ενώ η κατασκευή τους θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα.
Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο της διαστημικής πολιτικής που θα καθοριστεί με τη δημιουργία του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού. Μάλιστα αυτή την στιγμή υπάρχουν 70 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν είδη, εφαρμογές και αντικείμενα για το διάστημα, που ενσωματώνονται, είτε ως εφαρμογές είτε ως hardware σε δορυφόρους σε παγκόσμιες εταιρείες, και φυσικά η Ελλάδα έχει όλα τα προτερήματα, που της δίνει η θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον ευρωπαϊκό διαστημικό οργανισμό.
Στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δηλώνουν ότι αυτός ο τομέας είναι ραγδαία αναπτυσσόμενος, έχει τεράστια προστιθέμενη αξία για την οικονομία, «δίνει τεράστιες δυνατότητες και στην πολιτική προστασία και στις εφαρμογές, που χρειάζεται το δημόσιο, επιτήρηση αυθαίρετης δόμησης, συνόρων, πολιτικής προστασίας, έγκυρη προειδοποίηση για φωτιές, γεωργία ακριβείας, πολύ σημαντικό κομμάτι, που μπορεί να δώσει ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα. Τηλεπικοινωνίες με την δημιουργία και ενός άλλου τηλεπικοινωνιακού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης» εξήγησε ο κ. Μαγκλάρας.
Με αυτό το πρόγραμμα, επίσης, το Υπουργείο ευελπιστεί να κρατήσει τους Έλληνες επιστήμονες στην χώρα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγκλάρα, «αυτή την στιγμή η πολιτεία και το δημόσιο έπρεπε να οργανώσει αυτό τον τομέα, και τις προσπάθειες, που έχουν γίνει από συγκεκριμένα πανεπιστήμια, όπως της Πάτρας, για να δώσει τις δυνατότητες σε όλα αυτά τα καλά στοιχεία να αναπτυχθούν περαιτέρω, αλλά και να τα συντονίσει, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτύπωμα για την οικονομία, να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, εφαρμογές, προϊόντα, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, και βεβαίως να έχουμε όλες αυτές τις εφαρμογές για την τεχνολογία, που χρειάζεται η χώρα μας».
Φυσικά σημαντικά θα είναι και τα οφέλη για τα τρία πανεπιστήμια, που θα κατασκευάσουν τις τρεις μικροδορυφόρους, αλλά μελλοντικά υπάρχουν σκέψεις για την δημιουργία μιας υποδομής, με την χρήση της οποίας θα δημιουργηθούν νέες κατασκευές μέσω της ανάπτυξης του συγκεκριμένου προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ