«Μας έφαγε» επικοινωνιακά τον Κρυμμένο Θησαυρό το Ρέθυμνο-Καμπανάκι για το Καρναβάλι της Πάτρας

Εκανε ρεκόρ Γκίνες σε μεμονωμένους κυνηγούς

Kαι εκεί που άπαντες σε αυτή την χώρα είχαν συνδέσει το παιγνίδι του «Κρυμμένου Θησαυρού» με το πατρινό καρναβάλι (μια και από το 1966 διοργανώνεται) έρχεται το Ρέθυμνο και διεκδικεί και κατακτά το Ρεκόρ Γκίνες για συμμετοχή! Βέβαια εκεί το παιγνίδι είναι για «μεμονωμένους» κυνηγούς (και όχι σε ομάδες), όμως όλα τα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τα sites(πανελλαδικής εμβέλειας) φιλοξενούσαν την είδηση την περασμένη Κυριακή πως το Ρέθυμνο… έσπασε το ρεκόρ Γκίνες αφού καταμετρήθηκαν για δεύτερη φορά 1418 κυνηγοί με απόκλιση μικρότερη από 10% σε σχέση με τους 1502 που καταμετρήθηκαν το Σάββατο. Παρά τον άστατο καιρό στην πόλη του Ρεθύμνου με βροχή και ανέμους οι ομάδες και οι συμμετέχοντες, με πλούσια διάθεση, και κέφι, έδωσαν το «παρών» στο Κυνήγι του Θησαυρού, που αποτελεί τη συνέχεια του διαδικτυακού κυνηγιού στο οποίο υπάρχουν οι γρίφοι, τους οποίους οι συμμετέχοντες καλούνται σε πρώτο επίπεδο να λύσουν.

Οι δρόμοι του Ρεθύμνου ήσαν γεμάτοι κόσμο με καλή διάθεση και όλοι προετοιμάστηκαν για το Καρναβάλι στις 26 Φεβρουαρίου όπου 36 ομάδες, 30 άρματα φτιαγμένα από τις ομάδες και τους 16.000 καρναβαλιστές (αυτόν τον αριθμό επικαλούνται) να συμμετέχουν στην παρέλαση. Αλήθεια τι κάνει η Πάτρα σε σχέση με τον Κρυμμένο Θησαυρό; Δυστυχώς ελάχιστοι πλέον συμμετέχουν στο παιγνίδι, αν και πριν δέκα χρόνια είχε γίνει μία επιτυχημένη προσπάθεια αναβάθμισής του. Αν και οι Καρναβαλιστές της Πάτρας ξεπερνούν τους 30.000 (σε πραγματικούς αριθμούς και όχι σαν και αυτόν που ισχυρίζονται στο Ρέθυμνο ή την Ξάνθη) τα πληρώματα που συμμετέχουν στο παιγνίδι είναι πολύ λίγα. Αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι και οι περισσότερες στολές των τελευταίων ετών είναι… της πλάκας, μάλλον το Πατρινό Καρναβάλι έχει αφεθεί… σε αυτόματο πιλότο! Αναμφισβήτητα αν τα μέλη των πληρωμάτων έπαιρναν μέρος στον Κρυμμένο Θησαυρό, τότε το ρεκόρ… θα είχε καταρριφθεί… για πλάκα, ωστόσο αυτό δεν έχει γίνει. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν το «Γκίνες» «μετρά έναν προς έναν τον αριθμό των καρναβαλιστών που συμμετέχουν στο παιγνίδι ή τις ομάδες τους. Οπότε επειδή ο κανόνας του Κρυμμένου Θησαυρού στο Ρέθυμνο είναι διαφορετικός (ο καθένας αγωνίζεται για τον εαυτό του) ίσως το ρεκόρ Γκίνες του Ρεθύμνου… να μην «σπάει» από την Πάτρα. Από την άλλη πλευρά πάντως όλα δείχνουν πως περιφερειακά καρναβάλια φροντίζουν… όχι μόνο να αντιγράφουν την Πάτρα αλλά και να την ξεπερνούν τουλάχιστον στην δημοσιότητα, αφού σε επικοινωνιακό επίπεδο αποδεικνύονται … καλύτεροι! Για παράδειγμα στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των αθηναϊκών τηλεοπτικών σταθμών «έπαιζε» την Κυριακή η είδηση πως «ο Κρυμμένος Θησαυρός του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού στο βιβλίο Γκίνες»!

«Στην Πάτρα οι συμμετοχές δεν είναι ατομικές, είναι γκρουπ. Δεν μπορεί όμως να συγκριθεί η συμμετοχή του Καρναβαλιού της Πάτρας με αυτήν  του Ρεθύμνου, ότι και να κάνει το Κρητικό Καρναβάλι» δήλωσε ο Πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Νίκος Χρυσοβιτσάνος.

Ο Νίκος Μαστοράκης στο πρώτο παιγνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού. Δεξιά όρθιος ο ΑλκηςΣτέας

Το ρεκόρ Γκίνες του Καρναβαλιού του Ρεθύμνου

Το ρεκόρ Γκίνες του Καρναβαλιού του Ρεθύμνου

Η ιστορία του Κρυμμένου Θησαυρού του Πατρινού Καρναβαλιού

Το Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού είναι το κλασικό προσκοπικό παιχνίδι που πρωτοεμφανίστηκε το 1966 και στο οποίο συμμετείχαν για πρώτη φορά, 94 Πατρινοί και επισκέπτες μεταμφιεσμένοι με τα αυτοκίνητα τους.

Την επόμενη χρονιά εμφανίστηκαν και τα πρώτα μασκαρεμένα αυτοκίνητα. Το παιχνίδι είχε διάρκεια 3 – 5 ώρες και διαδραματιζόταν την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς με την παρέλαση των μασκαρεμένων αυτοκινήτων. Το πρώτο ομοιόμορφο καρναβαλικά ντυμένο πλήρωμα, εμφανίστηκε το 1968. Στη διαχρονική εξέλιξη του παιχνιδιού κι όσο αυξανόταν η συμμετοχή των καρναβαλιστών στο Παιχνίδι του Κρυμμένου Θησαυρού, φυσικό ήταν τα πληρώματα να κατέβουν από τ΄ αυτοκίνητα στο δρόμο κι από τότε να αρχίσει ένας πολύχρωμος ανταγωνισμός στις στολές, ενώ ιδέες και ευρηματικές κατασκευές μεταφέρθηκαν με φαντασία και εκπληκτικό αποτέλεσμα στα καρναβαλικά άρματα. Το 1978 η τότε δημοτική Αρχή αποφασίζει να μεταφέρει το παιχνίδι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και το 1980 το εντάσσει στην Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής η οποία μέχρι τότε γινόταν μόνο με τα καρναβαλικά άρματα του Δήμου, εξέλιξη που επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωσή της Μεγάλης Παρέλασης της Κυριακής, προσδίδοντάς της έκταση, ποικιλομορφία, ζωντάνια, και σφρίγος.

Ο Κρυμμένος Θησαυρός αποτελεί πλέον βασικό συστατικό επιτυχίας του Πατρινού Καρναβαλιού και θεμελιώδη λίθο των εκδηλώσεών του.

Τα καρναβαλικά βραβεία και τους επαίνους στους νικητές του παιχνιδιού δίνονται σε ειδική εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα.

Τι γίνεται στο Ρέθυμνο

Ο Κρυμμένος Θησαυρός ξεκίνησε στην πόλη του Ρεθύμνου για πρώτη φορά την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 1990 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο την περίοδο πριν το καρναβάλι του Ρεθύμνου (την Κυριακή του Ασώτου, δύο βδομάδες πριν το καρναβάλι). Η ιδέα του κυνηγιού μεταλαμπαδεύτηκε από την πόλη του Ρεθύμνου στα χωριά του νομού και στις υπόλοιπες πόλεις τις Κρήτης όπου διοργανώνονται κυνήγια θησαυρού με όμοιους στόχους και παρόμοια οργάνωση. (Κυνήγι Αμαρίου, Μυλοποτάμου, Ηρακλείου, Σητείας κ.λ.π).Ο κορμός του παιχνιδιού ξεκινά και ολοκληρώνεται σε μία μέρα, όμως εκδηλώσεις προετοιμασίας, προθέρμανσης και οργάνωσης των συμμετεχόντων γίνονται και τις προηγούμενες μέρες, ακόμα και με διαδικτυακό κυνήγι θησαυρού,  ιδίως όμως από τον χορό των ομάδων του κυνηγιού που διοργανώνεται πάντα την Παρασκευή πριν το κυνήγι και τους πρώτους γρίφους που δίνονται συνήθως από το χορό αυτό έως και το απόγευμα του Σαββάτου πριν το κυνήγι. Τη διοργάνωση του κυνηγιού αναλαμβάνει για τον επόμενο χρόνο, με έξοδά της, η νικήτρια ομάδα, εκείνη δηλαδή που βρίσκει τον θησαυρό.Η πορεία προς το θησαυρό ορίζεται από ποικιλία γρίφων και δοκιμασιών που σχετίζονται πάντα με την ιστορία της πόλης και των ανθρώπων της. Τα όρια του παιχνιδιού καθορίζονται κάθε χρόνο από τη διοργανώτρια ομάδα και πάντως προσδιορίζονται γεωγραφικά από την εκάστοτε έκταση του Δήμου Ρεθύμνου. Χαρακτηριστική είναι την ημέρα του κυνηγιού η διαρκής μετακίνηση ομάδων και ερευνητών ιδίως με δίτροχα αλλά και με αυτοκίνητα, ιδίως στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Δήμου Ρεθύμνου. Δεν θα ήταν η υπερβολή να πει κανείς ότι όλη πόλη βρίσκεται στο πόδι τη μέρα του κυνηγιού αφού η συμμετοχή στο παιχνίδι είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

ΣΧΟΛΙΑ

 • Melissinakis Aris

  …δεν σε έχουν ενημερώσει καλά … Το Ρέθυμνο διοργανώνει πολλά χρόνια κυνήγι, συμμετέχουν πάνω από 50 ΟΜΑΔΕΣ και φυσικά οι ομάδες απαρτίζονται από άτομα, εξού και το ρεκόρ Γκίνες… βγάζεις πολύ κόμπλεξ χωρίς λόγο… Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η πρωτιά ( άλλωστε δεν έχουμε τη Αθήνα δίπλα να μας τροφοδοτεί κόσμο) ούτε το κέρδος… το κάνουμε για πάρτι μας και γι αυτό γουστάρουμε κιόλας… Άντε καλό καρναβάλι και φρόντισε πριν υποτιμήσεις κάτι να έχεις καλή ενημέρωση…

 • Γιώργος Στεφ

  κλάψτε και λίγο

  • Vagelis Dimitrakakis

   φάε σανό και άσε τα σχόλια…

 • oldfield

  Η προσωποποίηση του κόμπλεξ σε ένα άρθρο. Φίλε, είσαι εκτός τόπου και
  χρόνου! Το κυνήγι θησαυρού στο Ρέθυμνο δεν είναι μέρος του Καρναβαλιού, μια και
  χάρη στις ομάδες του κυνηγιού ΞΑΝΑ ξεκίνησε το καρναβάλι στο Ρέθυμνο το οποίο
  χρονολογικά μετράει 100 χρόνια, έχοντας σταματήσει για ένα διάστημα. Το κυνήγι
  του θησαυρού ξεκίνησε από μία παρέα πριν 28 χρόνια, φτάνοντας στο σήμερα όπου
  πολύ καλά οργανωμένες ομάδες από δεκάδες άτομα η κάθε μία παίζουν ένα παιχνίδι
  πολύ υψηλού επιπέδου γνώσεων και ιστορίας του τόπου, με μόνο έπαθλο την τιμή να
  το διοργανώσουν οι νικητές τον επόμενο χρόνο. Άλλα έπαθλα που υπήρχαν
  παλιότερα, ακόμα και χρηματικά, οι ίδιες οι ομάδες ζήτησαν να καταργηθούν, ενώ
  είναι πολλές οι κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις που γίνονται πριν και κατά την
  διάρκεια του κυνηγιού στο Ρέθυμνο. Τελειώνοντας να σε ενημερώσω ότι υπάρχουν βιβλία
  με το ιστορικό και τους γρίφους του κάθε κυνηγιού στο Ρέθυμνο, εάν απλά δεν
  γνώριζες τα πράγματα ως έχουν και καλό θα ήταν να καταφέρετε να ξεπεράσετε στην
  Πάτρα το ρεκόρ Γκίνες του Ρεθύμνου, με κόσμο που παίρνει μέρος στο κυνήγι κάθε
  χρόνο και αγαπάει αυτό το παιχνίδι, ώστε να έρθει και το ρεκόρ από μόνο του, όπως
  ήρθε σε εμάς εδώ στο Ρέθυμνο. Με λίγα λόγια στην πάτρα δεν έχετε να φοβάστε
  τίποτα άλλο, πέρα από κάτι κομπλεξικούς σαν τον αρθρογράφο παραπάνω.
  Προσπαθήστε να είστε οι καλύτεροι για εσάς και να αγαπάτε αυτό που κάνετε.
  Καλές απόκριες!

  PS: Στο επόμενο κυνήγι θησαυρού στο Ρέθυμνο, μπορείς να έρθεις να το ζήσεις
  και μόνος σου φίλε μου αυτό που γίνεται εδώ κάθε χρόνο και να δεις εάν πρόκειται
  όντως για μεμονωμένους κυνηγούς και επικοινωνιακά κόλπα. Εμείς οι Κρητικοί
  βλέπεις είμαστε φιλόξενος λαός!

 • kwstantina8

  Όσο για τα «νούμερα», εύκολα μπορει να διαπιστωθεί αν οι Ρεθυμνιωτες διοργανωτές λεν αλήθεια η απλά τα παραλενε. Άρα, μία βόλτα φίλε συντάκτη στο φιλικό Ρέθυμνο θα σε κατατοπίσει πλήρως κ ίσως σου δώσει μία πιο αντικειμενική μάτια γραφής!

 • κλαψινος πετρος

  την μια γραφεις για μετρημα ατομικο και οχι ομαδες και την μετα γραφεις για τον χορο των ΟΜΑΔΩΝ…οτι το κυνηγι του θησαυρου της επομενης χρονιας το διοργανωνει η ΟΜΑΔΑ που τον βρηκε…και Χαρακτηριστική είναι την ημέρα του κυνηγιού η διαρκής μετακίνηση ΟΜΑΔΩΝ… και ερευνητών ιδίως με δίτροχα…ΚΛΠ..ΚΛΠ..δηλαδη …3 πουλακια καθονται ειναι το αρθρακι σου!!!ολοι εχετε γινει δημοσιογραφοι…γραφετε οτι σας κατεβει και οπως σας κατεβει η οπως σας συμφερει η οπως παει το χρημα!!!εβιβα σας!!

 • BingBing

  Θα σας πω τι κάνει καλύτερα από εσάς το Ρέθυμνο σε αυτές τις διοργανώσεις, τις κάνει προσωπική υπόθεση και προχωράει μπροστά με την αλληλεγγύη οσων συμμετέχουν.

  Εσύ προφανώς αρθρογράφε το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι το τι θα φανεί στην πόλη σου και όχι το ποιόν της διοργάνωσης, κάτι που αντί για να προκαλέσει βήματα βελτίωσης δημιουργεί ανταγωνιστικότητα ανάμεσα στα καρναβάλια των πόλεων. Πλέον το καρναβάλι ειναι μια ανάσα χαράς για τον κόσμο τους καιρούς που διανύουμε, σταματήστε να το εμπορευματοποιείται και ίσως το επόμενο βραβείο να είναι δικό σας.
  Τα φιλιά μας απο τα νότια και καλό καρναβάλι σε όλους.

 • Dimitris Pantazis

  Του χρόνου αν θέλεις θα σου κάνω εγώ προσφορά τα εισιτήρια και την διαμονή για να δεις τι πραγματικά είναι το κυνήγι θησαυρού στο Ρέθυμνο. Το μόνο που θέλω από σένα όμως είναι να γράψεις αντικειμενικά ότι θα δεις εκείνο το τριήμερο.

 • Maria Toktami

  Επειδή είστε άσχετος κακεντρεχής , κακός & ζηλιάρης μπες στην σελίδα της ομάδας που το διοργάνωσε και δες τους μεμονωμένους κυνηγούς!! https://www.facebook.com/anixneutesreth/?hc_ref=PAGES_TIMELINE Εμείς αγαπάμε και σεβόμαστε την ιστορία & την παράδοση της πόλης μας και θέλουμε τα παιδιά μας να την μάθουν και δεν νομίζω ότι θα ζητήσουμε την άδεια σας
  Επίσης το Ρεθυμνιώτικο καρναβάλι έχει κλείσει τα 100 χρόνια διοργάνωσης, έτσι για την ιστορία Εμείς βγάζουμε το καπέλο στην Πάτρα για την διοργάνωση της και αγοράζουμε στολές από εσάς Άρα ενισχύουμε την Πάτρα και την οικονομία της!! Το λιγότερο λοιπόν που θα πρεπε να κάνετε είναι να επικροτείται αυτή την προσπάθεια και όχι να βγάζετε χολή και κομπλεξισμό!!!

 • Καλλιόπη

  ξέρετε αγαπητέ κάνουμε κι εμείς καρναβάλι και πολύ καλό μάλιστα, το καλύτερο της Κρήτης, το κυνήγι του χαμένου θησαυρού μας ποτέ δεν υποστηρίξαμε ότι είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καλό (αν μπείτε στον κόπο να παίξετε θα το διαπιστώσετε) και αν ψάξετε λίγο θα βρείτε και τις ανακρίβειες του άρθρου σας (κι εμείς σε ομάδες παίζουμε όχι ατομικά όπως γράφετε)… καταλαβαίνουμε (δεν είμαστε εμείς τόσο κακοπροαίρετοι) ότι επικρίνετε τους διοργανωτές σας, αλλά με ρέγουλα το δηλητήριο και πάνω απ’ όλα προσοχή μην δαγκωθείτε…