Λαθροθήρες καίνε μέσα στον χειμώνα καλαμιές στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου–Στροφυλιάς (ΦΩΤΟ&VIDEO)

Τι καταγγέλλει το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Γ. Κανέλλης

Ασυνείδητοι λαθροθήρες έβαλαν φωτιά κι έκαψαν το Σάββατο, για πολλοστή φορά ένα μεγάλο τμήμα της έκτασης με καλάμια στο Εθνικό Πάρκο – Κοτυχίου Στροφυλιάς που όπως είναι γνωστό προστατεύεται από την διεθνή σύμβαση Ramsar. Μαζί τους αποτεφρώθηκαν οι φωλιές και δεκάδες υδρόβια πουλιά που ζούσαν ανάμεσά τους.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 2 μμ και μέχρι τις 7 το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη κατακαίοντας ότι έβρισκε μπροστά της. Ενδεικτικό του οργανωμένου σχεδίου των εμπρηστών είναι οι έξι τουλάχιστον διαφορετικές εστίες που εμφανίστηκαν ξαφνικά σε αντίστοιχα σημεία.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία που ενημερώθηκε σχετικά δήλωσε αδυναμία να ελέγξει την φωτιά καθώς δεν υπάρχει δρόμος προσέγγισης στο σημείο  και απλά εποπτεύει την περιοχή για την αποτροπή πιθανής εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

«Αυτό που συμβαίνει σχεδόν κάθε χειμώνα με κάποιους ασυνείδητους να βάζουν φωτιά μέσα στην ζώνη απόλυτης προστασίας του Εθνικού Πάρκου είναι προκλητικό και παράλογο. Η καταστροφή στο περιβάλλον και ο κίνδυνος εξάπλωσης της φωτιάς λόγω των βοριάδων που πνέουν στην περιοχή είναι μεγάλος. Θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι η φωτιά εκτός από τα καλάμια καίει και τις φωλιές των υδρόβιων πουλιών και εξαφανίζει κάθε ίχνος ζωής από τα σημεία όπου περνάει. Καλούμε τις αρμόδιες Αρχές να παρέμβουν άμεσα ώστε να ελεγχθεί η φωτιά και να υπάρξει καθημερινή εποπτεία της περιοχής» ανέφερε στο www.apokalypseis.com  ο Γιώργος Κανέλης μέλος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ).

ΣΧΟΛΙΑ