«Βαρκελώνη» η… Πάτρα – Δείτε το σχέδιο μαγεία για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου

Δρόμοι σερπατίνες, πλωτές εξέδρες, συναυλιακοί χώροι, μαρίνες , πράσινο και…νερό (ΦΩΤΟ)

Ανακοινώθηκαν οι λίστες των αρχιτεκτονικών έργων που έχουν επιλεγεί για να βραβευτούν στο φετινό Παγκόσμιο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής (ΥΑ. το οποίο Θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Arena Berlίn, στη Γερμανία. 15-17 Νοεμβρίου.

Ανάμεσα στους φιναλίστ είναι και η ελληνική αρχιτεκτονική ομάδα «Offίce 25 Αr-chitects», που συμμετέχει στην κατηγορία Masterplannίng – Future Projects με μια μελέτη ριζικής ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Πάτρας και ειδικά της περιοχής του παλιού λιμανιού από την Γούναρη έως και τον Άγιο Διονύσιο.

ΑΡΧ

Το σχέδιο της αρχιτεκτονικής ομάδας, στην οποία ,συμμετέχει και ο Πατρινός Κώστας Μπάρλας, προβλέπει έναν παραλιακό δρόμο-σερπανriνα που θα αποτελεί συνέχεια της πόλης και τη δημιουργία ενός πάρκου με έντονο το στοιχείο του νερού. μέσα στο οποίο οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να περπατούν. να αθλούνται και να ψυχαγωγούνται.

Προ-βλέπεται η δημιουργία συναυλιακού χώρου, σινεμά και Θεάτρου. Η μελέτη περιλαμβάνει μία πλατεία νερού στον χώρο δεξαμενών αποθήκευσης του λιμανιού, μία πλατεία που εμπεριέχει πλωτές πλατφόρμες, σιντριβάνια και εγκαταστάσεις τέχνης. Οι πλωτές πλατφόρμες Θα έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν αρκετές χρήσεις από συναυλίες μέχρι και υπαίθριο σινεμά.

Παράλληλα, προτείνεται η δημιουργία τριών αποβάθρων στο ύψος της Γούναρη, της Αγίου Νικολάου και του Αγίου Διονυσίου. Το σχέδιο προβλέπει την απομάκρυνση των κάγκελων του παλιού λιμανιού, μικραίνοντας έτσι το πλάτος του δρόμου, επεκτείνοντας μεγάλους άξονες στην περιοχή.

Η υλοποίηση του σχεδίου, εάν πραyματοποιηθεί, θα βελτιώσει Θεαματικά την καθημερινότητα των Πατρινών καθώς προβλέπει παράλληλη  διαδρομή-πεζόδρομος, με πλάτος οκτώ περίπου μέτρων μπροστά από τα κτίρια της πόλης, με την επέκταση των πεζοδρομίων κατά 3 μέτρα.

Έτσι θα πάρει ζωή η παραλιακή αυτή ζώνη και Θα αναβαθμιστούν και θα αναδειχτούν τα αξιόλογα κτίριά της που αυτή τη στιγμή είναι κενά και υποβαθμισμένα.

ΥΠΟΓΕ1Α… ΑΛΟΒΑΘΡΑ

Η αποβάθρα στον άξονα της Αγίου Νικολάου Θα εκτρέπεται υπόγεια με την πλατεία Τριών Συμμάχων. Στην διασταύρωση με την Αγίου Διονυσίου Θα δημιουργηθεί μία πλατεία πεζογέφυρας και έτσι η αποβάθρα της Αγίου Νικολάου Θα έχει μετατραπεί στο τέλος της σε ένα παρατηρητήριο-ορόσημο. με τους πολίτες της πόλης να απολαμβάνουν την Θέα. Το σχέδιο είναι τέτοιο που προβλέπει στο σημείο την δημιουργία μιας καφετέριας.

Η μελέτη προβλέπει το γκρέμισμα όλων των κτιρίων μεταξύ των δύο αποβάθρων (Αγίου Νικολάου και Γούναρη) έτσι ώστε να μην καλύπτεται από τίποτα η Θέα προς την Θάλασσα, αλλά και την εγκατάσταση πισινών, θαλασσίων σπορ, υπαίθριων χώρων εκγυμνάσεων και παιδικών χαρών. Ωστόσο το παλιό κτίριο του λιμανιού παραμένει και μετατρέπεται σε πολιτιστικό κέντρο, ενώ στην αποβάθρα της Γούναρη θα τοποθετηθεί υπαίθριο Θέατρο μεταξύ γης και νερού. Η μελέτη προβλέπει την δημιουργία ενός διακριτικού πάρκινγκ. χώρου για περιπάτους. ενώ στο κομμάτι μεταξύ Αγίου Νικολάου και Αγίου Διονυσίου, προτείνεται στην Θέση του παλιού υπόστεγου ένα νέο κτίριο που θα φιλοξενεί διάφορες χρήσεις, αλλά και η δημιουργία προκυμαίας που Θα διευκολύνει την λειτουργία της μαρίνας.

Παράλληλα. στο πλαίσιο της μελέτης, υπάρχει και η λειτουργία του μουσείου της πόλης, κοντά στην αποβάθρα του Αγίου Διονυσίου, στην πλευρά του λιμανιού. με Θεά την πλατεία νερού και τα κτίρια της μα-ρίνας με την στέγη του μουσείου να λειτουργεί σαν πλατεία.

Το κτίριο «Π. Κανελλόπουλος» παραμένει ως έχει, με τον περιβάλλοντα όμως χώρο του κτιρίου να είναι γεμάτος από πράσινους τόπους και αθλητικά venues. ενώ το κομμάτι γύρω από την βόρεια λεκάνη θα είναι η περιοχή που Θα δέχεται και θα φιλοξενεί κρουαζιερόπλοια.

Προβλέπονται επίσης τουριστικά στέγαστρα, κλειστοί χώροι αναμονής. χώροι φόρτωσης και πάρκινγκ στην περιοχή της Ψαραγοράς, ενώ η μελέτη αξιοποιεί έως και τον κυματοθραύστη που θα συνδέεται με την αναδιαμορφωμένη περιοχή μέσω της πεζογέφυρας και Θα μετατρέπεται έτσι σε ένα κομμάτι του σύγχρονου αυτού πάρκου.

Ο Δήμος, μόλις ολοκληρωθεί το ζήτημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, μπορεί να διεκδικήσει κονδύλι από το ΕΣΠΑ, για την ανάπλαση του παλαιού λιμανιού και να προκηρύξει διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, με τις αρχιτεκτονικές εταιρείες να καταθέτουν τις προτάσεις τους και την μελέτη που θα έχουν κάνει για το αναλάβουν το έργο.

ΠΗΓΗ: ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Η ΓΝΩΜΗ»

ΣΧΟΛΙΑ