Αχαϊα: Καταρρέει η τιμή του ελαιολάδου – Ξεκινούν κινητοποιήσεις οι αγρότες

Κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετοι τόνοι λαδιού στην περιοχή

H πολύ χαμηλή τιμή και τα μεγάλα αδιάθετα αποθέματα της φετινής παραγωγής ελαιοδάδου είναι ένα από τα βασικά θέματα που βγάζουν αύριο τους αγρότες της Αχαϊας στο δρόμο, ξεκινώντας κινητοποιήσεις.

Εντονη είναι η ανησυχία των αγροτών ότι η φετινή παραγωγή θα παραμένει απούλητη, ενώ η τιμή του αναμένουν ότι θα διατηρηθεί σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα καθ’ όλη του διάρκεια του έτους.

Οπως εκτιμούν παραγωγοί και άνθρωποι του χώρου ελαιολάδου, περίπου 40.000 τόνοι ελαιολάδου από την παραγωγή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κινδυνεύουν να μείνουν απούλητοι, καθώς το ενδιαφέρον των εξαγωγέων είναι σχεδόν ανύπαρκτο.

Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Αχαϊας και με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας» αύριο ξεκινούν κινητοποιήσεις, κάνοντας αρχή με συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου στην Πάτρα, στις 11.00 π.μ. με αιχμή την στήριξη της τιμής παραγωγού στο ελαιόλαδο.

Προσυγκέντρωση για τους αγρότες της Αιγιάλειας θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 π.μ., στα Βενζινάδικα της Ν.Ε.Ο.

Την Πέμπτη 30/1/2020, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, στις 9 το πρωί, έξω από τα δικαστήρια του Αίγιου και κλιμάκωση του αγώνα, καθώς δικάζονται αγρότες για τα μπλόκα που είχαν στήσει.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου «Μπακόπουλος-Ντρίνιας», τα αιτήματα των αγροτών είναι:

«Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ. Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις-ενισχύσεις. Να συνδεθούν οι επιδοτήσεις-ενισχύσεις με την παραγωγή. Την ένταξη της κορινθιακής σταφίδας στο πρόγραμμα αναμπέλωσης. Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2015, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με τη «Γαία Επιχειρείν’’ .

Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, να καταργηθούν τα τεκμήρια. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα  12.000€  και 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση για το επιπλέον εισόδημα.

Κατάργηση της αύξησης στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ. Δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια. Συντάξεις αξιοπρέπειας.  Δίνουμε αγωνιστική απάντηση στο νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, με το νομοσχέδιο το οποίο θωρακίζει την εφαρμογή του νόμου – λαιμητόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου) και στρώνει το έδαφος στη νέα επιδρομή για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Στελέχωση των κέντρων Υγείας και Νοσοκομείων στην ύπαιθρο απέναντι στην εγκατάλειψη και υποστελέχωσή τους.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Όπως έχουν θεσπίσει εγγυημένα κέρδη για τους μεγαλοεπιχειρηματίες,  για παράδειγμα, στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και τα διόδια,  τους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή.  Άμεση παρέμβαση στην τιμή παραγώγου στο  ελαιόλαδο, που να αναλογεί στην πραγματική αξία του προϊόντος (κόστος, χρόνος εργασίας, κ.τ.λ.).

Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι και οι ξενοδοχειακές μονάδες.  Κατάργηση των χαρατσιών (ΕΝΦΙΑ, κτηματολόγιο, δηλώσεις ΟΣΔΕ, ηλεκτρονική σήμανση των ζώων, ΚΤΕΟ μηχανημάτων κ.α.) που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος.

Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία”».

ΣΧΟΛΙΑ