Αχαϊα: Άγρια κόντρα ιδιοκτητών-ενοικιαστών με φόντο το επίδομα στέγασης

Βγήκαν «μαχαίρια» με απειλές ακόμα και για αυξήσεις ενοικίου

Σε σκωτσέζικο ντους έχει μετατραπεί για χιλιάδες  ενοικιαστές (αλλά και ιδιοκτήτες) στην Πάτρα και την ευρύτερη αυτής περιοχή, η επιδοματική πολιτική  της στέγασης με τα δύο ‘στρατόπεδα» να βρίσκονται σε σκληρή αντιπαράθεση.

Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συνοδεύθηκε από την υπουργική απόφαση για ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα ο Σύλλογος ιδιοκτητών ακινήτων Νομού Αχαΐας και η ΠΟΜΙΔΑ, ζητούν να σταματήσουν να επιβάλλονται πρόστιμα στους ιδιοκτήτες ακινήτων .

Σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα της υποβολής αίτησης ζητούν αλλαγές στα μισθωτήρια .Αιτία η υπουργική απόφαση με την οποία πρέπει, για να δοθεί το επίδομα των 70-210 ευρώ το μήνα, να υπάρχει ενεργό μισθωτήριο με διάρκεια λήξης έως 30 Σεπτεμβρίου. Καθώς χιλιάδες συμβόλαια λήγουν νωρίτερα ή δεν έχουν υποβληθεί εκ νέου αν και ανανεώθηκαν, οι ιδιοκτήτες φοβούνται τα πρόστιμα εκπροθέσμου υποβολής.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, σε πολλές επιπτώσεις στην Πάτρα και την Αχαία οι ιδιοκτήτες να μην συναινούν να αλλάξει το συμβόλαιο με αποτέλεσμα να χάσει μήνες επιδότησης ο ενοικιαστής ή να απαιτούν να τους τα πληρώσει ο μισθωτής, που θα λάβει και την επιδότηση.

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ζητούν να μην ισχύσει η απόφαση για επιβολή προστίμου 100€ στην περίπτωση των αλλαγών σε μισθωτήριο και σε επιστολή τους τονίζουν  πως «πολλοί ενοικιαστές προκειμένου να την εισπράξουν, αξιώνουν από τους ιδιοκτήτες (εκμισθωτές) τη σύνταξη και υπογραφή αναδρομικών (από 1.1.2019) παρατάσεων των μισθωτικών συμβάσεων. Όμως η κατάθεση σήμερα, συμβάσεων παράτασης στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ με αναδρομική ισχύ από 1.1.2019, επισύρει πρόστιμα ύψους 100€ σε βάρος των εκμισθωτών, καθώς θεωρείται εκπρόθεσμη».

ΣΧΟΛΙΑ