Αχαΐα : Άγνωστο πως θα συμπεριφερθούν 74.000 κτίρια σε πιθανό μεγάλο σεισμό

Ραντεβού στα τυφλά με τα Ρίχτερ για 32.000 από τα 45.000 κτίσματα της Πάτρας

Του Γιάννη Γεωργόπουλου

Χαοτικό έως και εφιαλτικό  είναι το σενάριο το οποίο δημιουργείται στο ερώτημα πως θα συμπεριφερθούν δεκάδες χιλιάδες κτίρια ιδιωτών στην Πάτρα, την Αχαΐα και την υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα σε περίπτωση που σημειωθεί στην περιοχή κάποιος ισχυρός σεισμός.

Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα  – όταν την ίδια ώρα οι σεισμολόγοι καταχωρούν την περιοχή του Πατραϊκού σε αυτές που αναμένεται κάποια στιγμή να σημειωθεί ισχυρή σεισμική δόνηση – δεν υπάρχει  καθώς με ευθύνη της πολιτείας δεν  έχει γίνει ο παραμικρός έλεγχος και ούτε κατά τα φαινόμενα λόγω οικονομικής κρίσης είναι εφικτό να γίνει.

Ουσιαστικά μόνο σε επίπεδο Αχαΐας μέχρι το 1984 όποτε και άρχισε να εφαρμόζεται ο πρώτος αντισεισμικός κανονισμός είχαν χτιστεί  74.313 κτίρια (πολυκατοικίες, μονοκατοικίες, επαγγελματικές στέγες  για τα οποία η περιοχή θα πρέπει να εξοικειώνεται σταδιακά με την ιδέα ακόμα και της προληπτικής κατεδάφισης μέρους αυτών.

Ο αριθμός των κτιρίων τα οποία εν δυνάμει είναι στη διακεκαυμένη ζώνη και στην κατηγορία των πλέον ευάλωτο σε σχέση με όσα χτίστηκαν μετά το 1983 στο νομό αντιστοιχεί στο 65% των κτιρίων που υπάρχουν στο νομό Αχαΐας, γεγονός που εκ των πραγμάτων προκαλεί εφιάλτες σε όσους καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα πως θα συμπεριφερθούν αυτά σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού.

Να σημειωθεί πως σε επίπεδο περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπάρχουν συνολικά 303.064 κτίρια. Από αυτά στον πολεοδομικό  ιστό της Πάτρας υπάρχουν 49.882, στο Αίγιο 21.982, στη Δυτική Αχαΐα 14.170, στα Καλάβρυτα 13.000 και στην Ερυμάνθεια 7.843.

Στο ερώτημα ποια κτίρια της Πάτρα από αυτά που ανήκουν σε ιδιώτες θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να αρχίσει ακόμα και η διαδικασία προληπτικής τους κατεδάφισης  – πριν τα γκρεμίσει κάποιος ισχυρός σεισμού – λόγω διάβρωσης και άλλων προβλημάτων στον οπλισμό του αλλά και καταπόνησης από τις σεισμικές δονήσεις  που έχουν σημειωθεί σε και κατ’ εξοχή σεισμογενή περιοχή όπως Πάτρα, κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς με την αντισεισμική θωράκιση και προστασία της περιοχής δεν είναι σε θέση να απαντήσει με αποτέλεσμα τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν.

ΣΧΟΛΙΑ