2019 το έτος της σύγκρουσης δύο κόσμων.

Αγαπητοί φίλοι
Πέρυσι τέτοια εποχή στο άρθρο μου με τίτλο 2018 : ΕΤΟΣ ΚΛΕΙΔΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ & ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ έγραφα μεταξύ άλλων την παρακάτω παράγραφο
Τον Αύγουστο του 2018 ευελπιστούμε να απαλλαγούμε οριστικά από την εποπτεία των θεσμών και βέβαια να ρυθμίσουμε το χρέος, ώστε να είναι βιώσιμο. Ήδη οι περιβόητες αγορές εκτιμούν θετικά την Ελληνική Οικονομία με συνέπεια τα χαμηλά επιτόκια των Ελληνικών ομολόγων.
Εδώ όμως αρχίζουν τα δύσκολα, αφού αυτό που περιμένει η κοινωνία είναι η Δίκαιη Ανάπτυξη , η απονομή δικαιοσύνης , κυρίως σε αυτούς τους οικονομικούς παράγοντες που καταχρέωσαν την χώρα , αξιοκρατία και ρύθμιση ανάσα όλων των δυσβάστακτων χρεών προς τράπεζες και δημόσια ταμεία.
Όταν γράφω όμως «δύσκολα», εννοώ ότι ακόμα μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και παρά το γεγονός ότι και η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά και το κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνουν συνέδρια με θέμα την ανάπτυξη, δεν φαίνεται άμεσα να γίνεται κάτι παρά το γεγονός ότι πολλές οικογένειες υποφέρουν από την ανέχεια , νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν για ένα κομμάτι ψωμί στην κυριολεξία.
Αιτίες πολλές , από μια Δημοτική αρχή που θεωρεί ότι βρίσκεται στην εποχή της βιομηχανικής επανάστασης και θεωρεί την οποιαδήποτε πρόταση για ανάπτυξη σχέδιο των επιχειρηματικών ομίλων, του διεθνούς κεφαλαίου κλπ και από την άλλη οι εκπρόσωποι θεσμοθετημένων οργάνων με δυσκινησία που αδυνατούν στην ουσία να κατανοήσουν το επείγον αυτών που προανέφερα, γερασμένοι και διαπλεγμένοι στα γρανάζια της παλαιάς αντίληψης για την προοπτική αυτής της πόλης.
Προφανώς και οι παραπάνω παράγραφοι επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο την στιγμή μάλιστα που κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της χώρας επένδυαν στην οικονομική καταστροφή , σε νέα μνημόνια.
Το 2019 βεβαίως παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και από πολιτική αλλά και από οικονομική σκοπιά.
Βέβαια και μόνο το γεγονός ότι είναι μια χρονιά με πολλές εκλογικές μάχες σε πολλαπλά επίπεδα , όλα εξ’ ίσου σημαντικά, την καθιστά σημαντική, όμως αυτές οι διαδοχικές εκλογικές μάχες με κορωνίδα τις εθνικές εκλογές , θα σηματοδοτήσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων , δύο διαφορετικών αντιλήψεων και για την οικονομία αλλά και για την πολιτική που θα ακολουθηθεί τα επόμενα χρόνια.
Σε επίπεδο οικονομίας οι επιλογές της σημερινής κυβέρνησης ήδη εφαρμόζονται με κύριο άξονα την ανάπτυξη με την συμμετοχή των εργαζόμενων, της κοινωνίας , ένα οικονομικό μοντέλο γνωστό στην οικονομική θεωρία, που επιδιώκει την δίκαιη ανάπτυξη και την αναδιανομή του πλούτου σε πραγματικό χρόνο (αύξηση κατώτερων μισθών, εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων), με στόχευση την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. Δημόσιες επενδύσεις που στοχεύουν στην παραγωγή πλούτου για τις κοινωνίες και όχι σε έργα που στοχεύουν στην οικονομική ενίσχυση των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών.
Από την άλλη η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει το συνηθισμένο μοντέλο ανάπτυξης που θέλει την ενίσχυση του επιχειρηματικού παραγωγικού κλάδου μέσω της μείωσης της φορολογίας και του ανεξέλεγκτου δανεισμού, όπου προσμένει οι επιχειρήσεις να ανακάμψουν οικονομικά και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αναδιανείμουν μέρος των κερδών στους εργαζόμενους κλπ.
Βεβαίως σημαντικότητα προσφορά είναι η άμεση μείωση του δημόσιου τομέα και αντικατάσταση του με την εισχώρηση ιδιωτών , με δανεικά κεφάλαια , βαφτίζοντας ανάπτυξη μια ήδη παραγομένη υπηρεσία χωρίς να προεξοφλείται ότι θα μειώσει το δημόσιο κόστος.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτό το μοντέλο το έχουμε βιώσει πολλάκις στο παρελθόν και μάλιστα είναι συνυπεύθυνο για την οικονομική κρίση στην χώρα μας που όσο και να διατείνονται τα γνωστά πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος , που επιμένουν να διακυβερνήσουν την χώρα, ότι θα ελέγξουν αυτή την φορά τους επιχειρηματικούς κύκλους δεν μπορεί να γίνει πιστευτό.
Η Μεγάλη όμως σύγκρουση είναι αυτή σε επίπεδο εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών, όπου με την τροπή που έχουν πάρει τα πολιτικά πράγματα στην χώρα το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει για πολλά χρόνια την χώρα και εν μέρει την ευρωπαϊκή της συμμετοχή. Μην δεχόμαστε ανάλαφρα το γεγονός ότι μεγάλο μέρος της ΝΔ έχει επιλέξει την ακροδεξιά ρητορική και προβολή στελεχών της, την έχει επιβάλλει σε μέσα ενημέρωσης και βέβαια θα είναι δύσκολο να την αποβάλλει σε ενδεχόμενη επικράτηση.
Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η οικονομική κρίση , όπου εξαθλιώνει τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις , δίνει χώρο σε ακραίους κύκλους να χτυπήσουν την δημοκρατία , και να στρώσουν τον δρόμο στην ολιγαρχία. Γνωστό είναι ότι η λαϊκίζουσα ρητορική παρασύρει τα πλήθη σε υποσχέσεις που ξέρει εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει και τα υποσχόμενα γυρνούν σε όλεθρο για την χώρα.
Ομοίως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο η επικράτηση των ακραίων κύκλων οδηγεί στην διάσπαση της ευρωπαϊκής συνοχής και ουδόλως λύνει τις πολιτικές λιτότητας , αντίθετα περιχαρακώνει τα κράτη μέλη και τα οδηγεί μαθηματικά σε ολική καταστροφή.
Η εμπειρία της προπολεμικής Γερμανίας με την επικράτηση του ναζισμού μας δείχνει καθαρά που οδηγούν οι ακραίες απόψεις και που δυστυχώς ανεξέλεγκτα και απερίσκεπτα υιοθετούν και πολιτικοί της αριστεράς , αρκεί αυτό να ικανοποιεί , να τρέφει το άσβεστο μίσος για τους αντιπάλους των.
Θεωρώ λοιπόν το 2019 σαν το έτος του «πολέμου» μεταξύ φωτός και σκότους σε πολλαπλά επίπεδα , πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά που το αποτέλεσμα θα καθορίσει την πορεία για πολλά χρόνια στο μέλλον.
Εν ολίγοις η μάχη για το αν θα πραγματοποιηθεί το όνειρο του Καποδίστρια και η Ελλάδα θα μπορέσει να γίνει μια «κανονική» χώρα , όπως τόσες άλλες στην Ευρώπη, η θα επικρατήσουν οι Μαυρομιχαλαίοι και οι αρχομανείς συνοδοιπόροι τους. Η Ιστορία γνωστή και ως φάρσα επαναλαμβάνεται, χρέος όλων μας να αποτρέψουμε κάθε τέτοια εξέλιξη, να βάλλουμε οριστικά στο χρονοντούλαπο και να ρίξουμε στα τάρταρα, όλους αυτούς που εκπέμπουν ακραίο λόγο, όλους αυτούς που χρεοκόπησαν την χώρα, όλους αυτούς που προσπαθούν απεγνωσμένα να βαφτίσουν αθώους τους υπεύθυνους των σκανδάλων, ο Ελληνικός λαός είναι βαθειά δημοκρατικός και μέσα από την δημοκρατία θα βρει τις λύσεις να πάει μπροστά.

ΣΧΟΛΙΑ