Η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών, κατά ίσως της πιο επαίσχυντης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απογυμνώνεται, για πολλοστή φορά, το πολιτισμικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, του λεγόμενου ανεπτυγμένο κόσμου…
Αν ανατρέξουμε, σε πρόσφατα στοιχεία, θα διαπιστώσουμε, δυστυχώς, ότι ο -επί δεκαετίες ολόκληρες- αγώνας υπέρ της ισότητας των φύλων και κατά των πάσης φύσεως διακρίσεων, δεν επέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα…
Για παράδειγμα, μέσα σε ένα μόλις έτος, 6,7 εκατομμύρια γυναίκες υπέστησαν σωματική βία ή σεξουαλική κακοποίηση, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων, για το προηγούμενο έτος, από τις περίπου 5.000 κλήσεις που δέχθηκε η γραμμή, οι περισσότεες αφορούν σε ενδοοικογενειακή βία.
Αν, δε, σ’ αυτά τα στατικά στοιχεία, αθροίσουμε και τις περιπτώσεις που δεν δημοσιοποιήθηκαν, οι οποίες είναι πολλαπλάσιες των ήδη καταγεγραμμένων, καθίσταται σαφές πως οι διαστάσεις του προβλήματος είναι επιεικώς δραματικές.
Καθοριστικό ρόλο, δε, στην αύξηση των κρουσμάτων ιδίως της ενδοοικογενειακής βίας έπαιξε η σφοδρή οικονομική κι όχι μόνο κρίση, τα πρώτα θύματα της οποίας ήσαν γυναίκες και οικονομικά αδύνατα άτομα.
Εμείς, ως Δήμος, συνεισφέρουμε προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του φαινομένου, με ποικίλους τρόπους, με κυριότερο τη δημιουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών, που λειτουργεί -καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου και κατ’ επέκταση του έτους- από το 2013 έως και σήμερα.
Έως τις μέρες μας, δε, έχουν φιλοξενηθεί 140 γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους.
Σημειωτέον, ο Ξενώνας Φιλοξενίας παρέχει στις επωφελούμενες ασφαλή διαμονή και σίτιση και επιπλέον ψυχοκοινωνική και εργασιακή στήριξη από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Αξίζει να σημειωθεί πως από χθες έχουμε ως Δήμος φωταγωγήσει το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων σε πορτοκαλί χρώμα για 3 ημέρες, εν είδει συμβολικού μηνύματος υπέρ της ισότητας και κατά των διακρίσεων
*

Βίβιαν Σαμούρη
Αντιδημάρχου Υγείας και Πρόνοιας

ΣΧΟΛΙΑ