Διέλυσαν κάθε επιχείρηση που μείωνε τα έξοδα του δήμου και τον κατάντησαν επαίτη στην εκάστοτε κυβέρνηση

Ρίχνοντας μια ματιά στα πρακτικά της σχολικής επιτροπής του δήμου Πατρέων, σε κάθε μα κάθε συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου μιλάει για τις αυξημένες ανάγκες για πετρέλαιο που έχουν τα σχολεία την σχολική χρονιά 2018-2019, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα μειωμένα ποσά που καταλήγουν στα σχολεία για τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Πράγματι η αύξηση της διεθνής τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τον βαρύ φετινό χειμώνα, δημιούργησε αυξημένες ανάγκες στα σχολεία. Και τι έκανε ο δήμος; Παρακαλούσε την κυβέρνηση να στείλει και άλλα λεφτά.

Θα μου πείτε τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει; Και όμως θα μπορούσε.

Τον περίοδο 2012-2013 σε κάποια μεγάλα σχολεία της Πάτρας άρχισε να υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα συλλογής καμένων λαδιών. Τα χρησιμοποιημένα μαγειρεμένα λάδια  μετατρέπονταν σε βιοκαύσιμο σε μια Πιλοτική Μονάδα μετατροπής τηγανέλαιων σε βιοντίζελ , που λειτουργούσε στο Ενεργειακό Κέντρο Πληροφόρησης για τη Βιομάζα στο Μονοδέντρι, και στην συνέχεια το βιοκαύσιμο που παραγόταν επέστρεφε εξ ολοκλήρου στα σχολεία.

Το αποτέλεσμα είχε διπλή ωφέλεια. Πρώτα οικονομική, καθώς χιλιάδες ευρώ εξοικονομούνταν, αλλά το σημαντικότερο οικολογική, καθώς δεν ρυπαίνονται οι υδάτινοι πόροι και ο υδροφόρος ορίζοντας, μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στους Χ.Υ.Τ.Α και εξοικονομούνται φυσικοί πόροι.

Όμως, αντί αυτό το πρόγραμμα να συνεχιστεί και να επεκταθεί, αντί να αγοραστεί και δεύτερη μονάδα επεξεργασίας βιοκαυσίμου, τελικά εγκαταλείφθηκε πλήρως. Ο Δήμος έκλεισε την ΑΔΕΠ, που έτρεχε όλα αυτά τα προγράμματα ανακύκλωσης, κανένας άλλος οργανισμός δεν ανέλαβε τα παραπάνω καθήκοντα, και όλα σταμάτησαν, μειώνοντας μάλιστα το ποσοστό ανακύκλωσης στο μισό.

Και κάπως έτσι, ένας δήμος καταντάει επαίτης στην κάθε κυβέρνηση φωνάζοντας ότι διεκδικεί και χτίζοντας ένα «επαναστατικό» προφίλ για επικοινωνιακούς λόγους, αλλά στην πράξη γυρνά την πόλη δεκαετίες πίσω.

Ο Δήμος όμως δεν είναι ούτε συνδικαλιστική παράταξη, ούτε σωματείο εργαζομένων. Ο Δήμος πρέπει να βρίσκει λύσεις και να ανοίγει δρόμους στα αδιέξοδα.

  • O Διονύσης Τραυλός είναι Εκπαιδευτικός, Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την ΩΡΑ Πατρών

ΣΧΟΛΙΑ