Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018
17.2 C
Πάτρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δολοφονία στη Ρόδο: Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητά ο 21χρονος! Νέες ανατριχιαστικές καταγγελίες για την δολοφονία Τοπαλούδη (VIDEO) Το βαπόρι απ’ τη Συρία: Έξι τόνοι χασίς, τρία εκατ. «χάπια των τζιχαντιστών» Δολοφονία στη Ρόδο: Σε ξεχωριστά κελιά οι δυο κατηγορούμενοι στα Γρεβενά ΑΠΘ: Πώς δρούσε το κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε Ρεβεγιόν με αυξημένη πληρότητα στους παραδοσιακούς χειμερινούς προορισμούς Στρασβούργο: Τα πρώτα δευτερόλεπτα μετά την ανταλλαγή πυρών του δράστη με τους αστυνομικούς (VIDEO) Λεχαινά: Από μικρός στο δρόμο κλοπών – Συνελήφθη ανήλικος To κοινό ανακοινωθέν για τον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ Ινδία: Τουλάχιστον 13 εργάτες παγιδευμένοι σε ανθρακωρυχείο Δυτ. Ελλάδα: Παραδίδονται στον Ν. Βούτση οι υπογραφές για την προστασία της οικογενειακής στέγης Πάτρα: Διευρύνεται η ενότητα «Βήμα Νέων Καλλιτεχνών»

«Πρεμιέρα» για το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο ακτίνων γάμα LST-1

«Πρεμιέρα» για το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο ακτίνων γάμα LST-1

Εγκαινιάσθηκε στη Λα Πάλμα το Μεγάλου Μεγέθους Τηλεσκόπιο LST-1 (Large-Sized Telescope), το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο που έχει φτιαχτεί ειδικά για να κάνει παρατηρήσεις ακτίνων γάμα που έρχονται από το διάστημα.

Συνολικά θα κατασκευασθούν στην ίδια περιοχή, που ανήκει στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων, τέσσερα τέτοια μεγάλα τηλεσκόπια LST, καθώς και άλλα 15 μεσαίου μεγέθους (Medium-Sized Telescopes-MST), τα οποία από κοινού θα απαρτίζουν τη διάταξη Cherenkov Telescope Array (CTA) στο βόρειο ημισφαίριο.

Μια παρεμφερής διάταξη τηλεσκοπίων σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο νότιο ημισφαίριο, κοντά στα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Σε πλήρη διάταξη το CTA θα περιλαμβάνει περίπου 120 τηλεσκόπια διαφόρων μεγεθών. Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος «Ορίζων 2020».

Το LST-1 έχει ύψος 45 μέτρων και βάρος περίπου 100 τόνων. Διαθέτει μια παραβολική ανακλαστική επιφάνεια διαμέτρου 23 μέτρων, που στηρίζεται σε μια υποδομή από χάλυβα και ανθρακονήματα. Η ανακλαστική επιφάνεια των 400 τετραγωνικών μέτρων θα συλλέγει και θα εστιάζει στην κάμερα του τηλεσκοπίου την ακτινοβολία Τσερένκοφ, την οποία παράγουν οι ακτίνες γάμα χαμηλής ενέργειας.

Η ερευνητική ομάδα του LST στα Κανάρια Νησιά περιλαμβάνει περισσότερους από 200 επιστήμονες από δέκα χώρες, ενώ συνολικά πάνω από 1.400 επιστήμονες και μηχανικοί από 31 χώρες εμπλέκονται στην κατασκευή όλων των μονάδων του Παρατηρητηρίου CTA.

Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί, τα νέα τηλεσκόπια LST του Παρατηρητηρίου CTA θα παρακολουθούν τις πηγές των ακτίνων γάμα χαμηλής και υψηλής ενέργειας στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Θα είναι το πρώτο επίγειο αστρονομικό παρατηρητήριο, που θα είναι ανοιχτό στην κοινότητα τόσο των αστρονόμων, όσο και των σωματιδιακών φυσικών. Καλύπτοντας μια τεράστια ενεργειακή γκάμα φωτονίων (από 20 GeV έως 300 TeV), θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση των σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας, όσο και της σκοτεινής ύλης.

Πηγή: Real.gr –

ΣΧΟΛΙΑ