Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019
29.4 C
Πάτρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Και η Κωνσταντοπούλου υποψήφια στην Αχαΐα Ενεργοποιείται το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας (αιτήσεις) Στην Αθήνα στα μέσα Ιουλίου οι θεσμοί Προσλήψεις «Βοήθεια στο Σπίτι»: Προχωρούν κανονικά και με αλλαγή κυβέρνησης Ηλεία: Αυτός είναι ο 19χρονος που «έσβησε» ενώ έπαιζε μπάσκετ – (ΦΩΤΟ) Επιλογή Προϊσταμένων: Ποιοι παίρνουν «μπόνους» από την αναγνώριση προϋπηρεσίας Πάτρα: 5χρονο «αγγελούδι» δίνει μάχη για να κρατηθεί στην ζωή Για πέμπτη νύχτα «πόλεμος» με μολότοφ στα Εξάρχεια Γερμανικά ΜΜΕ για εκλογή Ιμάμογλου: Το σύστημα Ερντογάν κλονίζεται Κύμα καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη -Συναγερμός σε Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γερμανία Θλίψη στον Πύργο για τον Λάμπη Μιχαλακόπουλο – «Έσβησε» ο 48χρονος πατέρας τριών παιδιών ΟΠΕΚΑ: Την Τρίτη καταβάλλονται τα προνοιακά επιδόματα

«Πρεμιέρα» για το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο ακτίνων γάμα LST-1

«Πρεμιέρα» για το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο ακτίνων γάμα LST-1

Εγκαινιάσθηκε στη Λα Πάλμα το Μεγάλου Μεγέθους Τηλεσκόπιο LST-1 (Large-Sized Telescope), το πρώτο επίγειο τηλεσκόπιο που έχει φτιαχτεί ειδικά για να κάνει παρατηρήσεις ακτίνων γάμα που έρχονται από το διάστημα.

Συνολικά θα κατασκευασθούν στην ίδια περιοχή, που ανήκει στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων, τέσσερα τέτοια μεγάλα τηλεσκόπια LST, καθώς και άλλα 15 μεσαίου μεγέθους (Medium-Sized Telescopes-MST), τα οποία από κοινού θα απαρτίζουν τη διάταξη Cherenkov Telescope Array (CTA) στο βόρειο ημισφαίριο.

Μια παρεμφερής διάταξη τηλεσκοπίων σχεδιάζεται να κατασκευασθεί στο νότιο ημισφαίριο, κοντά στα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Σε πλήρη διάταξη το CTA θα περιλαμβάνει περίπου 120 τηλεσκόπια διαφόρων μεγεθών. Το όλο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ΕΕ μέσω του προγράμματος «Ορίζων 2020».

Το LST-1 έχει ύψος 45 μέτρων και βάρος περίπου 100 τόνων. Διαθέτει μια παραβολική ανακλαστική επιφάνεια διαμέτρου 23 μέτρων, που στηρίζεται σε μια υποδομή από χάλυβα και ανθρακονήματα. Η ανακλαστική επιφάνεια των 400 τετραγωνικών μέτρων θα συλλέγει και θα εστιάζει στην κάμερα του τηλεσκοπίου την ακτινοβολία Τσερένκοφ, την οποία παράγουν οι ακτίνες γάμα χαμηλής ενέργειας.

Η ερευνητική ομάδα του LST στα Κανάρια Νησιά περιλαμβάνει περισσότερους από 200 επιστήμονες από δέκα χώρες, ενώ συνολικά πάνω από 1.400 επιστήμονες και μηχανικοί από 31 χώρες εμπλέκονται στην κατασκευή όλων των μονάδων του Παρατηρητηρίου CTA.

Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί, τα νέα τηλεσκόπια LST του Παρατηρητηρίου CTA θα παρακολουθούν τις πηγές των ακτίνων γάμα χαμηλής και υψηλής ενέργειας στο γαλαξία μας και πέρα από αυτόν. Θα είναι το πρώτο επίγειο αστρονομικό παρατηρητήριο, που θα είναι ανοιχτό στην κοινότητα τόσο των αστρονόμων, όσο και των σωματιδιακών φυσικών. Καλύπτοντας μια τεράστια ενεργειακή γκάμα φωτονίων (από 20 GeV έως 300 TeV), θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, στην κατανόηση των σωματιδίων της κοσμικής ακτινοβολίας, όσο και της σκοτεινής ύλης.

Πηγή: Real.gr –

ΣΧΟΛΙΑ