Νέα, παράξενα ουράνια σώματα γύρω από τη μαύρη τρύπα του Γαλαξία μας

μερικανοί αστρονόμοι βρήκαν μια νέα κατηγορία νέων, παράξενων ουρανίων σωμάτων στο κέντρο του Γαλαξία μας, όχι πολύ μακριά από την κεντρική μαύρη τρύπα.

Tα περί ων ο λόγος αντικείμενα λέγονται «G», θυμίζουν αέρια και συμπεριφέρονται σαν άστρα. Τα «G» δεν έχουν προκαθορισμένο σχήμα, καθώς, όταν οι τροχιές τους τα φέρνουν κοντά στη μαύρη τρύπα, τότε τεντώνονται και «ξεχειλώνουν». Πρόκειται για ένα νέο υβριδικό είδος άστρου, όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), οι οποίοι διεγήγαγαν τη σχετική έρευνα.

Εως τώρα έχουν βρεθεί έξι αντικείμενα G και, σύμφωνα με την καθηγήτρια αστροφυσικής Αντρέα Γκετς, όλα μάλλον ήσαν γιγαντιαία διπλά άστρα (το ένα σε τροχιά γύρω από το άλλο), τα οποία κάποια στιγμή συγχωνεύθηκαν λόγω της ισχυρής βαρυτικής επίδρασης του «Τοξότη Α*». Πλέον ένα μέρος τους φαίνεται πως επηρεάζεται από τη μαύρη τρύπα, κάθε φορά που την πλησιάζουν, γι’ αυτό αλλάζει το σχήμα τους.

Το πρώτο αντικείμενο G1 είχε ανακαλυφθεί το 2005. Τότε είχε θεωρηθεί αστρονομική ανωμαλία, ώσπου βρέθηκε το G2 το 2012. Πλέον, μετά την ανακάλυψη των G3, G4, G5 και G6, ύστερα από παρατηρήσεις 13 ετών με το τηλεσκόπιο Κεκ της Χαβάης, μπορούν οι επιστήμονες να μιλήσουν όχι για μια ανωμαλία, αλλά για μια νέα κατηγορία αντικειμένων στο Διάστημα.

Τα αντικείμενα G απέχουν λίγους μήνες φωτός από την κεντρική μαύρη τρύπα, ενώ η Γη απέχει περίπου 26.000 έτη φωτός, καθώς βρίσκεται στα «προάστια» του γαλαξία μας.

ΣΧΟΛΙΑ