5 Σεπτεμβρίου η έκθεση του Πατρινού εικαστικού Παναγιώτη Παπαδόπουλου

Στο πλαίσιο της εικαστικής πλατφόρμας Fresh Art

Την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019, στις 20.00 θα πραγματοποιηθούν στην Γκαλερί Cube της Λιάνας Ζωζά στην οδό Μιαούλη 39, στην Πάτρα, τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης του Παναγιώτη Παπαδόπουλου με τίτλο «In | Out of the Box». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019.

Στα εγκαίνια θα προσφερθούν το κρασί της Οινοποιίας Παρπαρούση και τα κεράσματα του Ζαχαροπλαστείου Λοτσάρης.

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο της εικαστικής πλατφόρμας Fresh Art.

Η Fresh Art, σαν εικαστική πλατφόρμα της Cube, ξεκίνησε τη δράση της, το καλοκαίρι του 2012 και στόχος της είναι να παρουσιάζονται επιλεκτικά, ενδιαφέρουσες δουλειές νέων εικαστικών που τώρα αρχίζουν να δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης.

O Ανδρέας Σπυρούλιας, Αρχαιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γράφει σχετικά: “Στην ενότητα των έργων της έκθεσης του εικαστικού Παναγιώτη Παπαδόπουλου, με τίτλο In | Out of the Box μπορούμε, με την πρώτη ματιά, να αναγνωρίσουμε στοιχεία του προσωπικού ύφους του καλλιτέχνη, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στο πέρασμα του χρόνου.

Ωστόσο, οι φόρμες και οι συνθέσεις των επιμέρους στοιχείων των έργων εισάγουν νέα χαρακτηριστικά που δείχνουν πως το προσωπικό αυτό ύφος δεν ομογενοποιεί την περιρρέουσα πραγματικότητα, παρά την ενσωματώνει δημιουργικά, αφήνεται να επηρεαστεί από αυτήν και, τελικά, μεταπλάθεται ολοένα. Γιατί, μορφή και περιεχόμενο δεν μπορούν να είναι ξεκομμένα, αλλά συνδιαλέγονται ώστε να γεννούν “ζωντανούς οργανισμούς” με δική τους υπόσταση.

Κέντρο είναι πάντα ο Σύγχρονος Άνθρωπος∙ γύρω του (και μέσα του), ένα φάσμα από αντικείμενα – σύμβολα, όλα εκείνα που τον περιορίζουν και, εντέλει, τον καθορίζουν. Η απεικόνιση δεν είναι μετωπική και η διάθεση δεν είναι προσωπογραφική, καθώς ζητούμενο εδώ είναι η ανίχνευση της λειτουργίας του Ατόμου μέσα σε αυτό που πασχίζει να δεχθεί ως φυσικό του περιβάλλον: τα κουτιά που έχουν ορίσει γι’ αυτό από τη γέννησή του οι Άλλοι (η κοινωνία, η οικογένεια, η θρησκεία, η επιστήμη και η τεχνολογία), οι δυσδιάκριτες άκρες τους και ο “επικίνδυνος” χώρος έξω από αυτά.

Όπως ο ίδιος διατείνεται, “η ζωγραφική μου διαδικασία δεν ακολουθεί έναν τίτλο ή μια εξαρχής διαμορφωμένη αφήγηση. Στη διάρκεια της δημιουργίας, αφήνω εικόνες και σύμβολα να ξεπηδούν ελεύθερα από τη σκέψη και το υποσυνείδητό μου. Αφού ολοκληρωθεί το έργο, μόνο τότε “διαβάζω” τα σύμβολα που έχω αποτυπώσει και τα οποία δίνουν το τελικό νόημα στις ιστορίες που προκύπτουν. Ακολουθώ, εν ολίγοις, μια αντίστροφη πορεία κτισίματος του έργου, που ξεκινά από κάτι που είναι λίγο-πολύ άγνωστο σ’ εμένα”. Μέσα σε αυτόν τον “κόσμο εικόνων και αφηγηματικών συμβόλων”, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με προσωπικές και συλλογικές αγωνίες που πηγάζουν από τον άλλον, τον πραγματικό (;) κόσμο που μας περιβάλλει.”.

Ώρες λειτουργίας:

  • Δευτέρα Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00.
  • Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00.
  • Κυριακή κλειστά.

*Ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1981. Αποφοίτησε το 2006 από την Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με καθηγητές τον Βαγγέλη Δημητρέα και Ιωάννη Φωκά και συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ε.Α.Π. Γραφικές τέχνες – Πολυμέσα. Έχει συμετάσχει σε πολλά ομαδικά projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

ΣΧΟΛΙΑ