Φεστιβάλ σχολείων της Πάτρας: “Μονόλογοι από το Αιγαίο”

“Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα…”. Οι στίχοι από το τραγούδι του Παύλου Σιδηρόπουλου που ακούστηκαν μαζί με τις αναμνήσεις και τα όνειρα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, όπως τα μετέφεραν με το δικό τους τρόπο επί σκηνής οι μαθητές 6 σχολείων της Πάτρας, ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης-παράστασης.
Το παιδί, το κάθε παιδί, είναι η ελπίδα μας… Αυτή την ελπίδα εκφράζουν μέσα από τα κείμενά τους στο βιβλίο «Μονόλογοι από το Αιγαίο» παιδιά που αναγκάστηκαν να χάσουν την παιδική τους ηλικία από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις στερήσεις. Οι μαθητές των σχολείων, επεξεργάστηκαν βιωματικά και με τη δική τους ματιά το υλικό των αφηγήσεων, δημιούργησαν σύντομες σκηνές με στόχο να δώσουν φωνή στους συνομήλικούς τους και τις παρουσίασαν σε ένα συλλογικό θεατρικό δρώμενο στους 350 και πλέον θεατές που μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Συγχαρητήρια στους μαθητές του 8ου Δ.Σ. Πάτρας, το 55ου Δ.Σ. Πάτρας, του 6ου Γυμνάσιου Πάτρας, του 20ου Γυμνάσιου Πάτρας, το 5ου ΓΕΛ Πάτρας και του ΓΕΛ Δεμενίκων που ως ενεργοί πολίτες έχουν το θάρρος να μιλούν, να συναισθάνονται και να ονειρεύονται, καθώς και στους εκπαιδευτικούς τους που αγκάλιασαν με αγάπη τη δράση κι υποστήριξαν την προσπάθεια των μαθητών τους. Ιδιαίτερα, ευχαριστούμε τη Θεατρολόγο Συγκλητική Βλαχάκη, που υποστήριξε τους μαθητές όλων των σχολείων και συντέλεσε στη σκηνική σύνθεση των δρώμενων σε μια ενιαία συλλογική παράσταση.
Επίσης, ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Πατρών για την παραχώρηση του χώρου και τις υπεύθυνες των Τμημάτων Αγωγής Υγείας της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκ/σης Αχαΐας Άρτεμις Παπακωνσταντινοπούλου και Ιωάννα Θωμοπούλου που βοήθησαν στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε τους μαθητές, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, τους εκπροσώπους φορέων της εκπαίδευσης και όσους άλλους παραβρέθηκαν στην χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στο πλαίσιο του Προγράμματος «κι αν ήσουν εσύ;»
Το θεατρικό δρώμενο των μαθητών θα παρουσιαστεί και πάλι την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 11 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής εβδομάδας κατά του ρατσισμού 2017», που διοργανώνει ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων και την ΑΔΕΠ. Η εκδήλωση είναι μέρος της Διεθνούς Ημέρας Δράσης 2017 «Μονόλογοι από το Αιγαίο». Ως τέτοια ορίστηκε η 21η Μαρτίου 2017, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (IDEA) και με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και τμήματα σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που, επίσης, καλούνται να υλοποιήσουν στα σχολεία τους καλλιτεχνικά δρώμενα, παραστάσεις, αναγνώσεις κειμένων κ.ά. αξιοποιώντας τα κείμενα του βιβλίου “Μονόλογοι από το Αιγαίο”.
Υπάρχει ελπίδα…
Γιώργος Μπεκιάρης
Συντονιστής της Δράσης «Μονόλογοι από το Αιγαίο» στην Πάτρα

 

ΣΧΟΛΙΑ