Πολύεδρο – Λέσχη Ανάγνωβσης : «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες»

Η Λέσχη Ανάγνωσης Λογοτεχνίας στο Πολύεδρο, θα συζητήσει, την Τρίτη 25 Φεβρουάριου και ώρα 7:00 μ.μ., το βιβλίο της Ντέλια Όουενς «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δώμα σε εξαιρετική μετάφραση της Μαργαρίτας Ζαχαριάδου.
Είναι ένα μυθιστόρημα με εξαιρετική ροή που γεννιέται μέσα από το μεγαλείο της φύσης. Με ζωντανές περιγραφές, συγκινητικές εικόνες και έντονους συμβολισμούς διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και πρόκειται να μεταφερθεό στον κινηματογράφο με την ηθοποιό Reese Witherspoon.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Για χρόνια, οι φήμες για την Πιτσιρίκα του Βάλτου έδιναν κι έπαιρναν στο Μπάρκλι Κόουβ, ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας. Ο θάνατος του νεαρού Τσέις Άντριους τις έκανε να φουντώσουν ακόμη περισσότερο. Ποιος θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει, αν όχι εκείνο το αγριοκόριτσο που ζούσε μονάχο του στα βάθη του βάλτου;

Αλλά την Κάια δεν την είχαν καταλάβει. Ευαίσθητη και έξυπνη, είχε καταφέρει να επιβιώσει ολομόναχη, εγκαταλελειμμένη απ’ τους ανθρώπους, παρέα με τους γλάρους και μ’ όσα της δίδαξε η άμμος κι η αρμύρα. Όταν δύο νεαροί απ’ το χωριό γοητεύονται απ’ την άγρια ομορφιά της, η Κάια ανοίγεται σε μια καινούργια ζωή. Αλλά τότε συμβαίνει το αδιανόητο.
Μια ωδή στον φυσικό κόσμο και μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πώς τα παιδικά μας χρόνια μάς καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά, απ’ τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.

«Η Κάια άφησε το περιοδικό στα πόδια της με το μυαλό της να ταξιδεύει σαν τα σύννεφα. Κάποια θηλυκά έντομα τρώνε το ταίρι τους, μητέρες από την οικογένεια των θηλαστικών εγκαταλείπουν τα μικρά τους λόγω του μεγάλου στρες, πολλά αρσενικά βρίσκουν ριψοκίνδυνους ή πανούργους τρόπους ώστε το σπέρμα τους να επικρατήσει των ανταγωνιστών τους. Τίποτα δεν είναι υπερβολικά απρεπές εφόσον βοηθάει να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Η Κάια ήξερε πως αυτό δεν αποτελούσε κάποια σκοτεινή πλευρά της Φύσης· ήταν απλώς επινοητικοί τρόποι να τα βγάζεις πέρα όταν όλα είναι εναντίον σου. Και με τους ανθρώπους, το πράγμα σίγουρα πήγαινε ακόμα πιο μακριά»

H Ντέλια Όουενς (1949) είναι Αμερικανίδα ζωολόγος και συγγραφέας. Για 23 χρόνια, έζησε σε ορισμένες από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Αφρικής, μελετώντας λιοντάρια, ελέφαντες, και άλλα ζώα. Έχει γράψει, μαζί με τον πρώην σύζυγό της, τρία βιβλία για την άγρια ζωή στην Αφρική, τα οποία έγιναν διεθνείς επιτυχίες. Έχει βραβευτεί με το John Burroughs Award for Nature Writing, ενώ άρθρα και μελέτες της έχουν δημοσιευτεί, μεταξύ άλλων, στο Nature, στο African Journal of Ecology και στο «International Wildlife». Το «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες» είναι το πρώτο της μυθοπλαστικό έργο.
Κριτικές – Παρουσιάσεις
Κέλλη Κρητικού, Ταξίδι ενηλικίωσης, «Athens Voice», 19.2.2020
________________________________________
Μαρίλια Παπαθανασίου, Στους βάλτους του Νότου, «Το Βήμα»/ «Βιβλία», 9.2.2020
________________________________________
Αντώνης Πάσχος, Μιλώντας για τους ανθρώπους, τις διακρίσεις και τη ζωή στις μικρές κοινωνίες και υπογραμμίζοντας την ωμή πραγματικότητα της φύσης, «Fractal», Φεβρουάριος 2020
________________________________________
Διονύσης Μαρίνος, Ένας θηλυκός Μόγλης στη Βόρεια Καρολίνα, www.bookpress.gr, 10.11.2019
________________________________________
Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, Υγρές κλωστές που χάνονται στο φως και το χώμα, «Το Περιοδικό», 29.10.2019
________________________________________
Νίκος Κουρμουλής, Το σχολείο της φύσης, «Τα Νέα»/ «Βιβλιοδρόμιο», 19.10.2019

ΣΧΟΛΙΑ