Πάτρα: Αφιέρωμα στον ποιητή Μίνω Ζώτο στο «Πολύεδρο»

Το Πολύεδρο και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων περιοχής Πατρών, πραγματοποιούν αφιέρωμα για τον ποιητή Μίνω Ζώτο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του «Πολύδερου» , Κανακάρη 147 στην Πάτρα,την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, στις 8:00 το βράδυ

 Θα μιλήσουν:

Σοφία Ελευθερίου-Αλετρά, διδάκτωρ χημικός

Γεωργία Νικολοπούλου, διεθνολόγος

Χρυσούλα Σπυρέλη, διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας

Μαρία Ψάχου, φιλόλογος, πρόεδρος Συνδέσμου Φιλολόγων περιοχής Πατρών

 Θα παρουσιαστεί ο τόμος  «Άπαντα: ποιήματα, αλληλογραφία»  που εκδόθηκε με πρωτοβουλία της ανεψιάς επ’ αδελφή του Μεσολογγίτη ποιητή φιλολόγου Ειρήνης Αλετρά-Μαρούδα.

Σε  επιμέλεια  Γιώργου Αιμ. Πιτσινέλη.  Η έκδοση αυτή είναι η πληρέστερη, του έργου του ξεχασμένου ποιητή.

Θα προβληθεί το βίντεο: Μίνως Ζώτος, ο ποιητής του μεσοπολέμου

Επιμέλεια: Κωσταντίνος Κατσαρός

Ποιήματα θα διαβάσει: η Μαρία Καρατζογιάννη, φιλόλογος

 Ο Μίνως Ζώτος γεννήθηκε στο Νιοχώρι Μεσολογγίου. Το 1922 γράφτηκε στη νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του, καθώς σύντομα αφοσιώθηκε στην ποίηση. Το 1928 γνωρίστηκε με τη Μαρία Πολυδούρη που στάθηκε ο έρωτας της ζωής του. Ο θάνατός της το 1930 επιδείνωσε την κατάσταση της ήδη βεβαρημένης υγείας του. Παρά τις προσπάθειές του να ξαναβρεί τις δυνάμεις του, το φθινόπωρο του 1932  πέθανε από φυματίωση σε ηλικία 27 μόλις χρόνων. Εξέδωσε δυο ποιητικές συλλογές και δημοσίευσε λίγα κριτικά άρθρα και ποιητικές μεταφράσεις. Η τελευταία του συλλογή ποιημάτων με τίτλο Σουρντίνα εκδόθηκε μετά το θάνατό του.. Το ποιητικό του έργο τοποθετείται χρονικά στους νεότερους εκπροσώπους της ελληνικής μεσοπολεμικής ποίησης και εμφανίζει επιρροές από τα ρεύματα του νεορομαντισμού, του νεοσυμβολισμού και από ποιητές όπως ο Μιλτιάδης Μαλακάση και ο Κώστας Καρυωτάκης. Η γραφή του είναι έντονα λυρική και συχνά ρομαντικής υφής.

ΠΟΛΥΕΔΡΟ

ΣΧΟΛΙΑ