Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Εβδομάδα σημαντικών ανακοινώσεων

Το κεντρικό ζητούμενο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ

Ανακοινώσεις για το θέμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης θα υπάρξουν την εβδομάδα που αρχίζει από αύριο, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Το ζήτημα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που παραμένει κλειστό τόσα χρόνια, αποτελεί τη διαρκή ανοιχτή πληγή του σύγχρονου πολιτισμού. Με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να έχει δηλώσει ότι το μουσείο αναμένεται να ανοίξει για το κοινό στο πρώτο εξάμηνο του 2020, φαίνεται πως θα έχουμε επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης αποκάλυψε ότι από την Δευτέρα και εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

Μιλώντας στο πλαίσιο της Art Athina ο κύριος Γιατρομανωλάκης τόνισε ότι το μουσείο θα ανοίξει όταν είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως. Οχι μόνο με τη μόνιμη συλλογή, αλλά και με το πωλητήριο, το εστιατόριο (πρέπει να κινηθεί η διαδικασία για τον ανάδοχο), τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε πλήρη λειτουργία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκκρεμότητες γραφειοκρατικού τύπου και κάποιες κτιριακές, ενώ απομένει να αντιμετωπισθεί και το ζήτημα των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού επισκέφθηκε πριν από μερικές εβδομάδες το ΕΜΣΤ και έμεινε μαζί με τη Συραγώ Τσιάρα, αναπληρώτρια διευθύντρια του μουσείου, επί πέντε ώρες στον χώρο. Το κεντρικό ζητούμενο για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ είναι να λειτουργήσει το μουσείο όχι απλώς ως εκθεσιακός χώρος, αλλά ως χώρος εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, συνύπαρξης, κοινωνικής συνοχής. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην Αrt Athina βρέθηκε και η ιδρυτική διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση, η οποία στη συνέχεια είχε μια πρώτη γνωριμία με τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, αυτή τη στιγμή έχει στηθεί η έκθεση της μόνιμης συλλογής -όπως ορίζει η μουσειολογική μελέτη- στο μεγαλύτερο βαθμό της. Είναι σχεδόν έτοιμος ο 2ος και ο 4ος όροφος ενώ παραμένουν εκκρεμότητες στον 3ο όροφο.

To ζήτημα της ταυτότητας και της προσφοράς ενός μουσείου στη σύγχρονη εποχή είναι εξαιρετικό περίπλοκο και υπό διαπραγμάτευση. Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημείωσε στην ομιλία του ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης ότι στην πρόσφατη διάσκεψή του στις 6 Σεπτεμβρίου στο Κιότο το ICOM δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία για τον ορισμό του νέου μουσείου. Ετσι, η ψηφοφορία αναβλήθηκε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι εθνικές επιτροπές για να καταλήξουν σε έναν κοινής αποδοχής ορισμό.

ΣΧΟΛΙΑ