Εγκαινιάζεται σήμερα η έκθεση «τοπία και παιχνίδια»

Του Χρόνη Μπότσογλου στο Πολύεδρο

Εγκαινιάζεται σήμερα (Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου) η έκθεση «τοπία και παιχνίδια» του Χρόνη Μπότσογλου στο Πολύεδρο με την παρουσία του ζωγράφου.

     Η έκθεση περιλαμβάνει ακουαρέλες και τέμπερες από τη σειρά έργων «Απέναντι του βουνού» και εικαστικούς αυτοσχεδιασμούς με μικτή τεχνική.

Τα «τοπία» του Χρόνη Μπότσογλου είναι μέρος των έργων που δημιούργησε από το 2008 μέχρι το 2015 και παρουσιάστηκαν στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, το 2016. Αποτελούν τη μία ενότητα της έκθεσης. Είναι μία στροφή ενός κατεξοχήν ανθρωποκεντρικού ζωγράφου προς την τοπιογραφία. Οι υπαίθριοι χώροι του, άψογα οργανωμένοι με αμεσότητα, δηλώνουν τη φυσιογνωμία του τοπίου, ενώ παράλληλα ο ζωγράφος ανασυνθέτει και οργανώνει τις εικόνες της φύσης αποτυπώνοντάς τες μέσα από την προσωπική του εμπειρία και εικαστική ματιά. «Οι πιο περιπετειώδεις στιγμές της ζωγραφικής πράξης έρχονται όταν τα μάτια του ζωγράφου παύουν να κοιτούν το θέμα και επικεντρώνονται στο «παράθυρο» του πίνακα, όταν δηλαδή το ζωγραφικό έργο, τοπίο ή άλλο, αρχίζει να βιώνεται από τον δημιουργό του ως εικαστικός χώρος», σημειώνει η Μάρθα Χριστοφόγλου στον κατάλογο του λευκώματος που έχει κυκλοφορήσει από το ΜΙΕΤ.

Στη δεύτερη ενότητα  τα «παιχνίδια», παρουσιάζονται μεταγενέστερα έργα του καλλιτέχνη με πολλά διαφορετικά υλικά και τεχνικές. Οι εικαστικοί αυτοσχεδιασμοί του  είναι αρχικά σχέδια, πειραματισμοί, εκφραστικές αναζητήσεις, σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Νεκρές φύσεις, προσχέδια πορτραίτων, σύνεργα ζωγραφικής και τρισδιάστατες κατασκευές, μικρά έργα, μικρά αριστουργήματα, όπως ήταν τοποθετημένα στους τοίχους του εργαστηρίου του. Θα εκτεθεί επίσης ένα μικρό ημερολόγιο του με 50 ζωγραφιές, σημειώσεις και σκέψεις του.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Λάζο, «για τον Χρόνη Μπότσογλου, η ζωγραφική δεν είναι νατουραλιστική αναπαράσταση, είναι αναζήτηση και επινόηση της πραγματικότητας. Δεν ζωγραφίζει ό,τι ξέρει, ζωγραφίζει για να μάθει, για να κατανοήσει και για να εκφράσει τη δική του εμπειρία. Αν δει κανείς το σύνολο της δουλειάς του σε αυτή την προοπτική, θα συμπεράνει ότι όλες οι θεματικές ενότητες ανταποκρίνονται με σχετικά μεγάλη ακρίβεια στο καίριο αίτημα να συλλάβει και να εκφράσει τις σχέσεις του με τους ανθρώπους και τα πράγματα που κάθε φορά όριζαν το διαφορετικό παρόν του».

Αυτή είναι η δεύτερη ατομική έκθεση του Μπότσογλου στην Πάτρα.

Το 1993 παρουσίασε στο Πολύεδρο επίσης, την έκθεση «Επαγγέλματα- Ημερολόγια».

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2020.

Στη διάρκεια της έκθεσης ο Χρήστος Λάζος θα μιλήσει για τη ζωγραφική του Χρόνη Μπότσογλου με αφορμή το βιβλίο του «Τόποι και νόστος» από τις εκδόσεις Εστία.

ΣΧΟΛΙΑ