Δεν ανήκει τελικά στον Ραμσή Β’ το κολοσσιαίο άγαλμα που βρέθηκε στο Κάιρο [εικόνες]

Είναι του Ψαμμήτιχου

Δεν απεικονίζει τον Φαραώ Ραμσή Β’ το κολοσσιαίο άγαλμα που ανακάλυψαν Αιγύπτιοι και Γερμανοί αρχαιολόγοι αλλά έναν άλλο ηγέτη της αρχαίας Αιγύπτου.

Ππως ανακοίνωσε ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, Khaled El Enany είναι σχεδόν βέβαιος πως το άγαλμα ύψους 8 μέτρων είναι του Φαραώ Ψαμμήτιχου Α’ ο οποίος κυβέρνησε μεταξύ 664 και 610 π.Χ. Οι ειδικοί έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα καθώς ένα από τα πέντε ονόματα του Ψαμμήτιχου βρέθηκε χαραγμένο στα ιερογλυφικά που ήταν ορατά στο κάτω τμήμα του αγάλματος.

Μπορεί το άγαλμα να μην ανήκει στον Ραμσή Β’, ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό εύρημα, τόνισε ο Enany.

Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις σημειώνουν πως το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από χαλαζίτη και εικάζεται ότι είναι ηλικίας έως και 2.500 ετών.

Ο Ψαμμήτιχος Α’ της Αιγύπτου ήταν ο ιδρυτής και πρώτος Φαραώ της Αιγύπτου από την 26η δυναστεία, ήταν ο Φαραώ που ενοποίησε ξανά την Αίγυπτο σε ενιαίο ισχυρό βασίλειο μετά τον κατακερματισμό της χώρας λόγω της κατάκτησης των Ασσυρίων.

Φωτογραφία: Twitter @Pastpreservers

Με πληροφορίες Wikipedia

Φωτογραφίες: AP

 

ΣΧΟΛΙΑ