Ανοίγει για έκθεση για την Κατοχή το καταφύγιο Πάτρας κάτω από τα Ψηλαλώνια

Με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης

Εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 76 χρόνων από την απελευθέρωση της Πάτρας από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 2/10 και το σαββατοκύριακο 3 και 4 Οκτωβρίου 2020.

Σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων μνήμης θα είναι το καταφύγιο και η πλατεία Υψηλών Αλωνίων και το Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ττην Παρασκευή 2 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στην άνω πόλη θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα «Της γης ανάσα».

Στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα, το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το συγκρότημα «ΡΕΠΛΙΚΑ».

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Στις 10.30 το πρωί της Κυριακής στην πλατεία υψηλών Αλωνίων, στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών της αντίστασης, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και ομιλία.

Στη συνέχεια, ο χώρος του καταφυγίου θα ανοίξει τις πύλες του καθώς και η έκθεση αρχειακού υλικού, το οποίο προέρχεται από το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, τις εκδόσεις «Σύγχρονη εποχή» καθώς και από το Αρχείο της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Δήμου Πατρέων.

Η έκθεση θα διαρκέσει από την ημέρα του εορτασμού 4 Οκτωβρίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου και θα υπάρχει η δυνατότητα κατόπιν συνεννόησης να την επισκεφθούν οι πολίτες.

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα που παρατίθενται, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν πλευρές από την ιστορία της πόλης, κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση. Οι πρώτες βόμβες το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940 είχαν πέσει στην Πάτρα στην Τριών Ναυάρχων, στην Αγγλικανική εκκλησία αλλά και στη Γούναρη και Κανακάρη.

Τέλος οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 8.30 το βράδυ της Κυριακής στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με την προβολή της ταινίας – από την ενότητα του Δημοτικού Κινηματογράφου – «Η Μπαλάντα ενός λαού».

ΣΧΟΛΙΑ