Χρ. Πατούχας: Ο λαός της Πάτρας αγνοεί την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης

Επιβάλλονται πιο θαρραλέα βήματα στο μέλλον

Πρέπει να αναφέρουμε, ότι η επέτειος της απελευθέρωσης της Πάτρας, στις 4 Οκτώβρη 1944, με την είσοδο των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, πρωτοκαθιερώθηκε το 1978 με πρωτοβουλία του τότε Δημάρχου, αείμνηστου Θεόδωρου Άννινου. Μάλιστα η πρώτη εκδήλωση αυτού του εορτασμού, έγινε στο Δημοτικό Θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, με τον Δήμαρχο να χαιρετίζει και με κεντρικό ομιλητή τον επίσης αείμνηστο, τότε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τάκη Σταθάτο.

Έκτοτε, και με το τέλος της θητείας του Άννινου, η επέτειος αυτή, πέρασε από σαράντα κύματα. Ενώ ουδέποτε καταργήθηκε, υποβαθμιζόταν και έφθινε, σε τρόπο που γινόταν μεταξύ τριάντα το πολύ «επισήμων», ενίοτε και της μπάντας του Δήμου.

Δεν έκαναν δηλαδή οι μετέπειτα Δημοτικές Αρχές τίποτα από τα αυτονόητα. Την προβολή και την διάδοση της ιστορικής μνήμης, την συμμετοχή της μαθητικής και φοιτητικής νεολαίας, της συνεργασίας με τις διοικήσεις της εκπαίδευσης και των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών και των Πανεπιστημιακών αρχών.

Η σημερινή πραγματικότητα λέει, ότι ο λαός της πόλης μας, αγνοεί την επέτειο αυτή. Πράγμα αρνητικό και ιστορικά ιδιαίτερα επιζήμιο.

Η φετινή επέτειος, γίνεται προσπάθεια να πάρει έναν τέτοιο ευρύτερο χαρακτήρα. Θετικό. Αλλά, όπως μας έχει συνηθίσει η παρούσα Δημοτική Αρχή, με την προσήλωση της στην μονοκομματική στενότητα, και στην οργάνωση και στις ομιλίες και στην ιστορική παρουσίαση.

Ελπίζουμε, και επιβάλλονται, πιο θαρραλέα βήματα στο μέλλον.

Για την Ανυπότακτη Πολιτεία

Χρήστος Πατούχας

ΣΧΟΛΙΑ