Χρ.Κορδάς για Θαλάσσιο Μέτωπο: Φεύγουμε από το παρελθόν και κινούμαστε προς το μέλλον

Η έγκριση διενέργειας Ανοικτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού δύο σταδίων, για την μελέτη που αφορά την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Πάτρας.συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο

Εισηγητής του θέματος ήταν ο Αντιδήμαρχος Έργων Χρήστος Κορδάς, ενώ η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Ελένη Αλεξοπούλου, παρουσιάζει τα στοιχεία του διαγωνισμού.

Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Είναι για την Πάτρα ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή.

Ξεκινάει ο Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός για το σημαντικότερο τμήμα του Παραλιακού Μετώπου μήκους 6 χιλιομέτρων από το Νέο Λιμάνι μέχρι το έλος της Αγυιάς.

Φεύγουμε από το παρελθόν και κινούμαστε προς το μέλλον

Η πόλη μας αλλάζει κυριολεκτικά όψη στην πολεοδομικά πιο κρίσιμης σημασίας περιοχή της.

Παίρνει νέα μορφή αφού αποκαθίστανται ο παραθαλάσσιος χαρακτήρας της και ο Πολεοδομικός της Ιστός συνδέεται με το υγρό στοιχείο.

κορδας

Θα αποκτηθούν νέες λειτουργίες στους χερσαίους χώρους στο Παλιό Λιμάνι και όχι μόνο.

Θα αποκτηθεί ένα νέο σύγχρονο Τοπόσημο που θα χαρακτηρίζει την Πάτρα.

Θα αναδειχτεί η Αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης και θα αλλάξει η ευρύτερη εικόνα του δημόσιου χώρου.

Είναι μια μεγάλη στιγμή για την ιστορία της εξέλιξης της Πάτρας.

Πρώτη φορά εδώ γίνεται ένας τέτοιας σημασίας Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός. Σημειώνεται ότι ο χώρος αυτός αποκτήθηκε με λαϊκούς αγώνες και κινητοποιήσεις , με την πίεση που άσκησε η κατασκευή του Νότιου Πάρκου από τις Υπηρεσίες του Δήμου, πίεση που ασκήθηκε με την σταθερή και αταλάντευτη στάση της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για τους όρους του διαγωνισμού, προηγήθηκαν  εκατοντάδες συζητήσεις, συσκέψεις, γνώμες, επαφές. Τέθηκαν στο τραπέζι όλα τα δεδομένα και ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις δεκάδων λαϊκών φορέων της Πάτρας, Αρχιτεκτόνων και του συλλόγου τους, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ.λπ.

Οι κατευθύνσεις του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού είναι το καταστάλαγμα μελετών, ιδεών, προτάσεων, που γίνονται επί δεκάδες χρόνια στην Πάτρα και που ήταν προσανατολισμένες να εξυπηρετήσουν την πόλη και όχι τα συμφέροντα που θέλουν την παραλία μας οικοπεδικό χώρο –φιλέτο-  δούναι και λαβείν.

Έχουμε εμπιστοσύνη στο μεγάλο και ικανότατο δυναμικό των αρχιτεκτόνων της χώρας μας. Πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία που θα συμμετέχουν συνεργάζονται με αρχιτέκτονες και άλλων χωρών.

Οι Αρχιτέκτονες μας  έχουν γνώση του πλαισίου, της ιστορίας, της εξέλιξης της πόλης μας, έχουν καινοτόμες ιδέες και διεθνή πείρα.

Στο παραθαλάσσιο μέτωπο σε παλαιότερο σχεδιασμό είχαν  θεσμοθετήσει για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων δόμηση 55.000τ.μ. εμπορευματικού χαρακτήρα , σχεδιασμός που ανατράπηκε. Τώρα σχεδιάζονται νέοι σύγχρονοι κοινόχρηστοι χώροι με πράσινο ,ψυχαγωγία ,αθλητισμό, Πολιτισμό , χώροι προσβάσιμοι για άτομα με ειδικές ανάγκες ,χώροι που θα είναι σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών.

Ο Δήμος μας και στο τμήμα του ιστορικού Κέντρου  έχει μπει σε νέα εποχή με τα έργα Ανάπλασης Άνω και Κάτω Πόλης που ήδη δημοπρατούνται. Τα έργα αυτά θα  «δεθούν» αρμονικά με την ανάπλαση της παραλίας.

Χρειάζεται ίσως και νομοθετική άρση των εμποδίων ώστε να μην έχουμε προβλήματα στην υλοποίηση των έργων με κυριότερο τις ζώνες παραλίας και αιγιαλού, πράγμα που έχουμε θέσει στη Κυβέρνηση.

Θέλουμε να καλέσουμε τους αρχιτέκτονες της χώρας και της Πόλης μας να συμβάλλουν με την πλατιά συμμετοχή τους και τις καλύτερες ιδέες τους στο Διαγωνισμό.

Ως Δημοτική Αρχή θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις υπηρεσίες μας και ιδιαίτερα την Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου και την Διευθύντρια κα Αλεξοπούλου Ελένη που επιμελήθηκε προσωπικά και με πολύ κόπο το όλο ζήτημα.

Ευελπιστούμε για ένα ιδιαίτερο καλό αποτέλεσμα στο Διαγωνισμό

Πλέον ο Πατραϊκός λαός  και το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να διεκδικεί ικανή χρηματοδότηση για τα σημαντικά ύψους και προϋπολογισμού έργα που θα προκύψουν από τις μελέτες που ξεκινούν».

ΣΧΟΛΙΑ