Φωτήλας: Θα δοθεί συνολική λύση στο καθεστώς των μεταγωγών των κρατουμένων;

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη

Μια συνολική λύση στο καθεστώς των μεταγωγών των κρατουμένων ζητά ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής ΝΔ Αχαΐας, από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, η φρούρηση των νοσηλευομένων σε οποιοδήποτε θεραπευτήριο καταδίκων και υποδίκων καθώς και η συνοδεία αυτών προς ανάκριση, εμφάνιση σε δικαστήριο, ιατρική εξέταση, εκτέλεση έκτακτης άδειας ή άλλου έργου γίνεται από την Υπηρεσία Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης. Λόγω υποστελέχωσης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στην Αθήνα (Κορυδαλλό), Θεσσαλονίκη και Πάτρα, το σύνολο των πάσης φύσεως μεταγωγών (μεταφορά και φύλαξη κρατουμένων) γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες Αστυνομικοί από την περιοχή της Αχαΐας αλλά και γενικότερα των ανωτέρω νομών, απασχολούνται καθημερινά σε αλλότρια προς την αποστολή τους καθήκοντα. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν είναι σε γνώση τους το συγκεκριμένο πρόβλημα και σε ποιες ενέργειες σκέφτονται να προβούν ώστε να μπορούν οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις να αφιερώνονται στο κύριο έργο τους, την πάταξη της εγκληματικότητας.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«Θέμα: Θα δοθεί συνολική λύση στο καθεστώς των μεταγωγών των κρατουμένων;

Σύμφωνα με το άρθ. 48 του Νόμου 2721/1999, σκοπός και αποστολή της «Υπηρεσίας Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης» είναι η εξωτερική φρούρηση των Καταστημάτων Κράτησης, η φρούρηση των νοσηλευομένων σε οποιοδήποτε θεραπευτήριο καταδίκων και υποδίκων καθώς και η συνοδεία αυτών προς ανάκριση, εμφάνιση σε δικαστήριο, ιατρική εξέταση, εκτέλεση έκτακτης άδειας ή άλλου έργου.

Λόγω υποστελέχωσης της συγκεκριμένης Υπηρεσίας στην Αθήνα (Κορυδαλλό), Θεσσαλονίκη και Πάτρα, το σύνολο των πάσης φύσεως μεταγωγών (μεταφορά και φύλαξη κρατουμένων) γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία. Ως αποτέλεσμα, δεκάδες Αστυνομικοί από την περιοχή της Αχαΐας αλλά και γενικότερα των ανωτέρω νομών, απασχολούνται καθημερινά σε αλλότρια προς την αποστολή τους καθήκοντα.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι αρμόδιοι κ. Υπουργοί:

 

  • Είναι σε γνώση τους το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κατά τόπους διευθύνσεις Αστυνομίας από το επιπλέον έργο που τους έχει ανατεθεί;
  • Σε ποιες ενέργειες σκέφτονται να προβούν ώστε να αντιμετωπίσουν συνολικά το πρόβλημα και να αφιερωθούν οι κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις στο κύριο έργο τους, την πάταξη της εγκληματικότητας;»

 

 

ΣΧΟΛΙΑ