Φλαμπουράρης: Η ταύτιση Στουρνάρα με τη ΝΔ δεν πρέπει να συνεχιστεί

«Πρόσχημα η κατηγορία περί της δήθεν καθυστέρησης της ελληνικής κυβέρνησης»

«Η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην κυβέρνηση, αλλά στις διαφωνίες των δανειστών για τις οποίες χαίρονται αρκετοί στο εξωτερικό, αλλά και στην Ελλάδα» αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών αναφέρει: «Η κατηγορία περί της δήθεν καθυστέρησης της ελληνικής κυβέρνησης είναι πρόσχημα. Όλοι γνωρίζουν ότι η υπαιτιότητα δεν βρίσκεται στην ελληνική πλευρά». Ασκεί κριτική στη ΝΔ στην οποία καταλογίζει ότι το πραγματικό της πρόβλημα είναι πως «αντιμετώπιζε πάντα το κράτος ως ‘λάφυρο’, και εκτιμά πως «το μένος της, επειδή δεν κατέχει εδώ και δύο χρόνια την κυβέρνηση και το κράτος, για να το χρησιμοποιήσει, την έχει τυφλώσει».

Ο κ. Φλαμπουράρης μιλώντας για τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, κάνει λόγο για «ταύτισή» του με τη ΝΔ και προσθέτει πως «αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί γιατί δεν κάνει κακό μόνο στον ίδιο, αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την έξοδο από το Μνημόνιο. Θα ήταν ουσιαστική η συμβολή του αν έκανε κάτι, ώστε το ΔΝΤ και οι υπόλοιποι θεσμοί δεν έβρισκαν κάθε φορά κάτι για να πιέζουν την κυβέρνηση, αλλά να σεβαστούν τη συμφωνία που έχουμε από τον Φεβρουάριο του 2016» σημειώνει.

«Το βέβαιο είναι» συνεχίζει ο κ. Φλαμπουράρης «ότι η δουλειά του κεντρικού τραπεζίτη είναι άλλη από αυτήν του πολιτικού αναλυτή και κρίνεται από τη συνολική του προσφορά στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας. Σε ποιο βαθμό δηλαδή ελέγχει τη διαφάνεια στις συναλλαγές, τη χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη συμβολή του στη θεμελίωση μιας κοινωνικής πολιτικής με κριτήριο τις ανάγκες και όχι τους ‘ημέτερους’, τη συμβολή του στην επανεκκίνηση της οικονομίας, δηλαδή οφείλει να αξιοποιεί το χρήμα τού ελληνικού λαού, για τον ίδιο τον λαό και τη χώρα. Σε ποιο βαθμό αυτό το επιτυγχάνει πολιτικολογώντας συνεχώς το κρίνει ο ελληνικός λαός. Εγώ πάντως έχω τρομακτικά ερωτήματα» υπογραμμίζει.

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για μια ενδεχόμενη μη υπερψήφιση της συμφωνίας από τους βουλευτές της συμπολίτευσης ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρει ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα που στηρίζει την κυβέρνηση ζει, συμμερίζεται και αγωνιά για τη δύσκολη μάχη που δίνει η κυβέρνηση για να σώσει ό,τι σώζεται, και όχι για τις ‘καρέκλες’ που τόσο φθηνά αναφέρει συχνά η ΝΔ. Όσον αφορά τον λαό μας που πραγματικά στην πλειοψηφία του υποφέρει αλλά κάνει υπομονή να είναι σίγουρος ότι γι’ αυτόν αγωνιζόμαστε και σίγουρα θα κερδίσουμε».

Ο υπουργός Επικρατείας αποκλείει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή επανάληψη του καλοκαιριού του 2015, και τονίζει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση «πρέπει να ισορροπήσουν οι δανειστές, έτσι ώστε η συμφωνία να είναι κοινωνικά αποδεκτή, οικονομικά βιώσιμη και να κινείται στα πλαίσια μιας κοινωνικής και δημοκρατικής Ευρώπης».

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση εάν η επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη αποτελεί σύμπτωση ή ανάσυρση εφεδρειών ο κ. Φλαμπουράρης εκτιμά πως «πάντα υπάρχει επιδίωξη και στόχος, οι δε εφεδρείες όποτε ανασύρονται καίγονται στον δρόμο αν δεν είναι ‘στιγμιαίες’.

ΣΧΟΛΙΑ