Τσίπρας: Οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας(VIDEO)

«Ανάγκη για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τις εξελίξεις στις ΗΠΑ και τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικό, τόνισε ότι «οι εικόνες από τις ΗΠΑ είναι το ξυπνητήρι της Ιστορίας. Είναι η απότομη υπενθύμιση σε όσους πιστεύουν ότι το συλλογικό μέλλον βρίσκεται στη διαιώνιση των κοινωνικών ανισοτήτων, το φυλετικό μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον συντηρητισμό».

«Η μαύρη κοινότητα των ΗΠΑ γίνεται σήμερα ο παγκόσμιος εκπρόσωπος της ανάγκης για προοδευτικές και ριζοσπαστικές τομές. Για μια κοινωνία δίκαιη, χωρίς διαχωρισμούς, στην οποία οι πολίτες νιώθουν ασφάλεια για το μέλλον τους», σημειώνει ο ίδιος κάνοντας λόγο για μια κοινωνία «που προχωρά με βάση το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Δηλαδή, μια κοινωνία βαθιά δημοκρατική. Που δεν διαχωρίζει τους πολίτες της με βάση το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, τα πιστεύω τους», συμπληρώνει και καταλήγει:

«Η συλλογική πρόοδος είναι πάντα υπόθεση των πολλών. Η συλλογική οπισθοδρόμηση είναι πάντα η επιλογή των λίγων».

Συγκλονίζει το βίντεο με τον Φλόιντ να λέει 16 φορές «I can’t breathe» μέσα σε 5′ (vid)

Συγκλονιστικό βίντεο από τους New York Times, που ξεκινά από την καταγγελία για τον Φλόιντ ότι πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα για τσιγάρα που αγόρασε και τελειώνει με την απομάκρυνση του 46χρονου Αφροαμερικανού με ασθενοφόρο. Ο Φλόιντ λέει απελπισμένος 16 φορές «I can’t breathe» μέσα σε 5 λεπτά!

Είναι ένα συγκλονιστικό βίντεο αυτό που δημοσιεύουν οι New York Times. Είναι σύνθεση από επιμέρους βιντεοληπτικό υλικό στο οποίο εμφανίζονται τα δραματικά γεγονότα στη Μινεάπολις της Μινεσότα και όσα οδήγησαν στον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Το βίντεο αρχίζει από την καταγγελία για τον Φλόιντ ότι πλήρωσε με πλαστό χαρτονόμισμα για τσιγάρα που αγόρασε και τελειώνει με την απομάκρυνση του 46χρονου Αφροαμερικανού με ασθενοφόρο, ενώ ο αστυνομικός Ντέρεκ Τσόβιν έχει συλληφθεί για δολοφονία.

Σύμφωνα με τους New York Times, που έχουν συνθέσει τα τρία βίντεο που έχουν καταγράψει αποσπασματικά τι συνέβη εκείνη την ημέρα, ο Φλόιντ είπε 16 φορές μέσα σε πέντε λεπτά «I can’t breathe».

Σημειώνεται επίσης ότι η λαβή που εφάρμοσε ο Τσόβιν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν ο ύποποτος αντιδρά.

Προσοχή! Το βίντεο περιέχει σκληρές εικόνες:

ΣΧΟΛΙΑ