Τσίπρας και Τζεντιλόνι συζητούν για επενδύσεις – Πρώτο βήμα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Ολοκληρώνεται η μεταβίβαση

Τον Ιταλό ομόλογο του Πάολο Τζεντιλόνι συναντάται το πρωί της Πέμπτης στην Κέρκυρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 1ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας – Ιταλίας. Οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου λίγη ώρα πριν αρχίσει η Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υιοθετηθεί κοινή δήλωση, με την οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας κύριως σε οικονομικά θέματα. 

Από τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν σήμερα ξεχωρίζει η ολοκλήρωση της μεταβίβασης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. και οι διμερείς συμφωνίες που θα υπογραφούν στον τομέα των επενδύσεων. 

Στο οικονομικό πεδίο στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών θα βρεθούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ΑΟΖ και ενεργειακά. Επίσης θα συζητηθούν το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια , οι Ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Τρίτες χώρες.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι μετά από μια τρομερή κρίση, με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες, στην Ελλάδα υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα. Το θέμα είναι ότι μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή» ανέφερε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη που έδωσε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεωνεπίσης.

Παράλληλα με τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του θα γίνουν διμερείς συναντήσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Πολιτισμού, Τουρισμού, Υποδομών, Οικονομικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασφάλειας (σε επίπεδο υφυπουργών και Γενικών Γραμματέων).

Τέλος θα υπογραφεί συμφωνία για ζητήματα πολιτισμού και μνημόνιο συνεργασίας για προώθηση αγροτικών προϊόντων και ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο χονδρεμπόριο

ΣΧΟΛΙΑ