Στο Μαξίμου σήμερα ο Υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Φόρουμ Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη συνέχεια Βρυξέλλες και στο βάθος τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο και συνάντηση με τον Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη είναι όσα κυριαρχούν στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Φόρουμ Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στο Αμπού Ντάμπι στις αρχές του μήνα.

Στο επίκεντρο του φόρουμ θα βρεθεί κυρίως το θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ στο πλαίσιο αυτό, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο στις 9 π.μ. στο μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Sultan Al Jaber.

Θα ακολουθήσουν συναντήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, με την ατζέντα των συζητήσεων να περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως η οικονομία και οι επενδύσεις, η άμυνα, η ενέργεια, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και ο τουρισμός.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, στην οποία θα κυριαρχήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) που αφορά τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός είχε δείπνο εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις Βρυξέλλες στις 30 Ιανουαρίου, όπου συζήτησαν για τους πόρους που θα λάβει η χώρα μας από τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Πηγές του μεγάρου Μαξίμου έλεγαν τότε ότι «στόχος του πρωθυπουργού είναι η Ελλάδα να ισορροπήσει, ανάμεσα στις χώρες της συνοχής και στους καθαρούς συνεισφορείς, σε ένα περιβάλλον σκληρής διαπραγμάτευσης». Παράλληλα στην ατζέντα της συνόδου αναμένεται να βρεθεί και το προσφυγικό.

Για το προσφυγικό, ως γνωστόν, η κυβέρνηση δέχεται μεγάλη πίεση στο εσωτερικό από τη βάση της. Γι’ αυτό και στο πλαίσιο της έναρξης ενός κύκλου ενημέρωσης των στελεχών της Ν.Δ. για διάφορα θέματα, πραγματοποιήθηκε προχθές στην Πειραιώς ημερίδα με θέμα -ποιο άλλο;- το προσφυγικό και το ζήτημα της ασφάλειας.

Βασικοί ομιλητές ήταν ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και την ημερίδα παρακολούθησαν 160 στελέχη της Ν.Δ. από όλη την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση από την Πειραιώς, απαντήθηκαν πάνω από 45 ερωτήσεις συμμετεχόντων. Προφανής στόχος, να κατευναστούν οι αντιδράσεις πολιτευτών τις Ν.Δ. για τους χειρισμούς στο προσφυγικό και να ζυμωθούν με την κυβερνητική γραμμή, την οποία θα πρέπει να μεταφέρουν στις περιφέρειές τους.

Στις 9 Μαρτίου ο Κυρ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Βερολίνο προκειμένου να παραστεί στο ελληνογερμανικό φόρουμ για την Οικονομία, στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να έχει τετ α τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Και την επόμενη μέρα (10 Μαρτίου) ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Αυστρία, όπου θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

ΣΧΟΛΙΑ